Ceviz Kabuğuyla Organik Sucuk

Kayseri'de iki ortaokul öğrencisi, sucuk yapımında kanserojen etkileri olan kimyasal maddeler yerine, ceviz kabuğu tozunu kullanarak, organik sucuk üretti.

Çetin Şen Bilim ve Sanat Merkezi öğrencileri Ali Barış Üstündağ ve Yaşar Esener, Milli Eğitim Bakanlığı ve TÜBİTAK işbirliğiyle düzenlenen "Bu Benim Eserim" projesi kapsamında "Yeşil Ceviz Kabuğunun Sucuktaki Mucizesi" adlı çalışmalarını hazırladı.
Öğrencilerin projeleri, bölge bilim kurulunun değerlendirmeleri sonucunda Kayseri bölge sergisinde yer alan 80 eser arasından ilk 9'a girerek, Ankara'daki final sergisinde yarışmaya hak kazandı.
Öğrenci Üstündağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projedeki amaçlarını daha organik, sağlık açısından daha güvenilir sucuklar üretmek olduğunu söyledi.

Organik yiyeceklerin son yıllarda tüketiciler tarafından daha çok tercih edildiğini dile getiren Üstündağ, "Dünya nüfusunun giderek artması beslenmede dengesizlik ve endüstriyel alanların giderek gelişmesi sonucu sağlıkla ilgili sorunlar da artmıştır. Günümüzde bilim ve teknolojideki büyük ilerlemelere rağmen doğal kaynakların bilinçsizce tüketimi ve karşılaşılan ekonomik güçlükler doğal kaynakların çok amaçlı kullanılmalarını zorunlu kılmıştır" diye konuştu.


- "Ceviz kabuğu bakterileri önleyebiliyor"

Kimyasallar yerine ceviz kabuğu kullanılarak daha sağlıklı ve lezzetli sucuklar elde edildiğini belirten Üstündağ, şunları kaydetti:
"Sucuğun içinde zararlı mikroorganizmalar bulunabiliyor. Bu bakterileri önlemek için biz ceviz kabuğunu kullandık. Ceviz kabuğu bu bakterileri önleyebiliyor, yok ediyor. Endüstriyel sucuk üretiminde ise nitrat ve nitrit kullanılıyor. Kanserojen olan nitrat ve nitrit yerine ceviz kabuğundan elde ettiğimiz maddeyi kullanmak istedik. Ceviz kabuğundan elde ettiğimiz maddeyle zararlı bakterileri önlüyoruz ve böylece sucuk daha organik ve sağlıklı oluyor."

- Sucuktaki küf engelleniyor

Ceviz kabuğunun sucuğun erken bozulmasını da engellediğini ifade eden Üstündağ, "Yapılan analizle yeşil ceviz kabuğunun içerdiği juglon gibi fenolik bileşiklerin antimikrobiyal yönden etkili olduğunu test ettik. Ayrıca nitel gözlemlerimize göre sucukta küflenmeye de engel olduğunu fark ettik. Böylece atık olan yeşil ceviz kabuklarından elde ettiğimiz fenolik bileşiklerce sucuk içerisinde kullanılan nitrat ve nitrite karşı entimikrobiyal katkı maddesi olabileceğini ve sucuğun fonksiyonelliğinin artırılacağını tespit ettik" ifadelerini kullandı.

- "Ceviz yaprağı ve kabuğu halk arasında eskiden beri kullanılmaktadır"

Ceviz kabuğunun çok sayıda faydasının olduğunu vurgulayan Üstündağ, sözlerini şöyle tamamladı:
"Ceviz dünyanın her yerinde yaygın olarak yetişen bir bitki. Ceviz yaprağı ve kabuğu ülkemizde halk arasında eskiden beri kullanılmaktadır. Bitkinin yaprakları ve yeşil kabuk aksamı haziran ortasında toplatılıp kurutularak saklanmakta ve kaynatılarak iltihaplı yaraların iyileştirilmesinde, saç dökülmesi, el ve ayaklarda mantara karşı banyo katkısı olarak yararlanılmaktadır. Özellikle kan şekerinin düşürülmesinde ve sindirim bozukluklarında, ağız yaralarında da kullanılıyor."
Öğrencilerden Yaşar Esener ise cevizin hem meyvesi hem de kabuğu ve yaprağıyla çok faydalı bir bitki olduğunu vurgulayarak, "Ceviz doğal koruyucu katkı maddesi olarak kullanılabilir. Özellikle kurutulmuş organik ceviz yaprağı bazı Avrupa ve Asya ülkelerinde kırsal kesimde çay şeklinde yaygın olarak tüketilmekte" diye konuştu.

Kaynak: AA