Tarihi Kaleiçi Cami Restore Edildi

Kutlu Doğum Haftası kapsamında tüm Türkiye’de olduğu gibi Kuşadası’nda çeşitli etkinlikler gerçekleştiriliyor.

Tarihi Kaleiçi Cami Restore Edildi
Hafta kapsamında, restorasyon çalışmaları tamamlanan tarihi Kaleiçi Camii de yeniden hizmete açıldı.
Kuşadası’ndaki Kutlu Doğum haftası etkinlikleri tarihi Kaleiçi Camii’nin avlusunda gerçekleştirildi.

Kuşadası Kaymakamı Muammer Aksoy ve Kuşadası Müftüsü İbrahim Türedioğlu ile birlikte kalabalık bir vatandaş topluluğunun katıldığı etkinliklerde Manisa’dan gelen mehter takımı gösteri yaptı. Camii avlusunda kurulan Kızılay çadırında kan bağışı kampanyası da gerçekleştirilirken, gelen davetlilere pilav, şerbet ve gül dağıtıldı.

Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri kapsamında Kuşadası’nın tarihi Kaleiçi Camii de restorasyonu tamamlanarak, yeniden hizmete açıldı. 1618 yılında Sadrazam Öküz Mehmet Paşa tarafından yaptırılan ve bölgenin en önemli tarihi eserleri arasında yer alan Kuşadası Kaleiçi Camii’nin açılışında konuşan Kuşadası Müftüsü İbrahim Türedioğlu, ‘’Kutlu doğum haftasına tarihi camimizin tadilatını tamamlayıp açmayı da Allah nasip etti. Bugün aynı zamanda Aile ivşat ve rehberlik Bürosunu da açtık. Aile çok önemli bir kavramdır. Bu Büromuzda ailelere hizmet vermek için açtık. Ailelerin parçalanmasını yıkılmasını dini olarak yol göstererek son bulmasını engellemeye çalışacağız’’ dedi.

- KALEİÇİ CAMİİ
Sadrazam Öküz Mehmed Paşa tarafından 17.yy da 1618 yılında Kervansaray ile birlikte yaptırılmıştır. Bu sebeple ’’ Öküz Mehmet Paşa Camii ’’ olarak da bilinir. Kuşadası'nın görkemli tek camisidir. Kare planı, esas ibadet mekanını büyük bir kubbe örter. İki kademe halinde yükselen beden duvarları, düz silmelerle son bulur. Cami'nin kuzey cephesindeki bağdadi stildeki son cemaat yeri 1830 yılında yapılan onarımdan sonra eklenmiştir. Kre mekan üzerinde 12 kemerli kubbe kasnağı, dört köşede, kenarlı payandalarla desteklenmiştir. Cami'nin ana giriş kapısının kanatları geometrik geçmeler ve sedef kakmalarla süslenmiştir. Öküz Mehmet Paşa, Kurşunlu Han (Kervansaray) inşaası ile beraber Kaleiçi Hamamı ve Camii'ninde inşaasını başlatmıştı. Muğla Sancak Beyi Ilyas Ağa da, bu camiye ilave olarak, bir kitaplık inşaası için gereken yardımı yaptığı gibi, burayı o zamana kadar çıkan hem ilmi, hemde İslami eserlerle donatarak halkın hizmetine açmıştır.
Kaynak: İHA