Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Şahin Açıklaması

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, "Sayın Başbakanımız, cumhurbaşkanı seçilse bile mutlaka partimizin en güçlü şekilde yoluna devam edebilmesi için her türlü fedakarlığı bu partinin mensupları yerine getireceklerdir. Gelecekle ilgili AK Partililer olarak bir endişemiz yok" dedi.

Şahin, Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy'u ziyareti sırasında gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Bir gazetecinin Başbakan Erdoğan'ın cumhurbaşkanı olması halinde partinin güç kaybedeceği yönünde söylemlerin olduğunu belirtmesi üzerine Şahin, "Gelecekle ilgili AK Partililer olarak bir endişemiz yok. Biz AK Parti olarak 2023 yılına kadar Türkiye'ye hizmet etmek istiyoruz. O bakımdan AK Parti güçlü bir şekilde inşallah yoluna devam edecektir. Sayın Başbakanımız, cumhurbaşkanı seçilse bile mutlaka partimizin en güçlü şekilde yoluna devam edebilmesi için her türlü fedakarlığı bu partinin mensupları yerine getireceklerdir. Gelecekle ilgili AK Partililer olarak bir endişemiz yok" diye cevap verdi.
AK Parti'de üç dönem kuralının değişip değişmeyeceği ve Başbakan'ın cumhurbaşkanı adayı olup olmayacağı sorusu üzerine ise Şahin, şöyle devam etti.
"Parti tüzüğünde değişiklik yapılıp yapılmaması henüz partinin yetkili organlarında görüşülmedi. En etkili organ merkez karar ve yönetim kuruludur. Cumhurbaşkanlığı seçimine doğru giderken çok şey konuşulacak ve tartışılacaktır Türkiye'de, bu da gayet olağandır. Tabu şuanda cumhurbaşkanlığı denince iki ismin kamuoyunda çokça gündemde tutulduğunu görüyoruz. Biri Sayın Başbakanımız diğeri de Sayın Cumhurbaşkanımız. Biz AK Parti olarak 2007 seçimlerine doğru giderken de cumhurbaşkanı adayımızı belirlerken kendi aramızda istişare etmiştik. Şimdi de halkın seçeceği cumhurbaşkanlığı seçimine giderken mutlaka biz kendi içimizde istişarelerimizi yapacağız. Bu istişare sonucunda kimin cumhurbaşkanı adayı olması konusunda bir karar ortaya çıkarsa bu kararı da kamuoyuyla paylaşırız."
Cumhurbaşkanlığı konusunda biraz daha sabırla beklenmesi gerektiğini dile getiren Şahin, kamuoyunda aday olması konusunda ciddi beklenti olan Başbakan Erdoğan'ın henüz cumhurbaşkanı adayı olup olmayacağını açıklamadığını kaydetti.

Erdoğan'ın cumhurbaşkanı adayı olması durumunda seçilmesi için ellerinden gelen gayreti göstereceklerini aktaran Şahin, "Halkımızın da teveccühünün kendisinden yana olduğunu görüyorum, hissediyorum. Seçim sonuçları da böyle bir izlenim vermiştir. Ama tabi ki kararı öncelikle kendisi verecektir. İstişareler sonucunda ortaya çıkan o düşünce bizim adayımızın kim olduğunu belirleyecektir. Biraz daha sabırla bekleyelim" diye konuştu.

- HSYK'nın yapısında değişiklik öngören kanuna kısmi iptal kararı
Şahin, HSYK'nın yapısında değişiklik öngören kanuna kısmi iptal kararı ile ilgili soruyu da şöyle yanıtladı:
"Daha önce çeşitli defalar Anayasa Mahkemesi bunu yapmıştı. Bu kararında da bu izlenimi edinmiş olduğum için doğrusu Anayasa Mahkemesi adına üzüldüğümü ifade etmek isterim. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu yasasında değişiklik yapan o taslağın hazırlanma aşamalarında bende görev almıştım. Anayasaya aykırı olmaması konusunda titiz bir inceleme yapmıştık. Anayasa'nın 159. Maddesinin son fıkrası Anayasa Mahkemesi'nin görevleriyle ilgili çalışma usulleriyle ilgili yasama organının kanunla düzenleme yapabileceğine amirdir. Dolayısıyla bizim yapmış olduğumuz HSYK yasasındaki düzenleme tamamen 159. Maddenin son fıkrasında yasama organına verdiği yetki çerçevesindedir. Anayasa Mahkemesi'nin kendisine anayasayla tanınan yetkiyi biraz genişletmiş olduğunu görüyorum. Yani yasama organının görev alanına müdahale etmiş olduğu şeklide bir izlenimim var."
Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararını gördükten sonra yasama organı olarak bu yasayı tekrar ele alabileceklerine işaret eden Şahin, bunu partinin yetkili organlarında görüşeceklerini anlattı.
Kaynak: AA