Adalet Bakanı Bekir Bozdağ Açıklaması
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Burhan Kuzu’nun twitter’ın kapatılmasıyla ilgili Anayasa Mahkemesine yaptığı başvuruyla ilgili, “Şuanda merak ediyorum Burhan Kuzu hakkında ne diyeceklerini” dedi.
Adalet Bakanı Bozdağ, Adalet Bakanlığı çıkışında basın mensuplarının sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, Burhan Kuzu’nun twitter’ın kapatılmasıyla ilgili Anayasa Mahkemesine yaptığı başvuruyla ilgili sorusu üzerine Bozdağ, “Ben kararı bekliyorum. Merak ettiğim Anayasa Mahkemesi nasıl değerlendirecek. Burhan Kuzu’yu diğer başvurular gibi kararı gibi kararla mahkeme karşılamazsa o zaman konuşuruz. Ama şuanda merak ediyorum Burhan Kuzu hakkında ne diyeceklerini” dedi.
Bir gazetecinin “Gündeminde olmamasına rağmen gündemine alması anlamlı dediniz. Bunu biraz açar mısınız? Geçtiğimiz günlerde Anayasa mahkemesi twitter kararı ya da son sağlık yasası ile ilgili kısmi iptal bunların hepsini birleştirmek mi gerekiyor. AYM ile hükümet karşı karşıya durumu oluştu. Sizde böyle mi okuyorsunuz?” sorusuna Bozdağ, şu yanıtı verdi:
“Benim söylediğim çok açık. Anayasa Mahkemesinin gündemi daha önceden bellidir. Hangi gün ne konuşulacak, bunlar takip ediliyor herkes tarafından. Hakim istediği konuyu istediği zaman öne alabilir. Önceki konuyu geriye bırakabilir. Bunda bir şüphe yok. Bu konuyu gündeminde olmadığı halde öne çekmiş. Yasa yürürlüğe girdiği tarihten bu yana epey bir zaman geçti. Ben şahsen anlamlı bulduğumu söyledim. Bunu vatandaşlarımız değerlendireceklerdir. Onu ifade ettim. İptal edilen konular, bize göre anayasaya aykırı konular değil. Birisinin bana çıkıp bunu söylemesi lazım. Bunun neresi anayasaya aykırı. Anayasanın hangi maddesine aykırı. Hangi maddesi 20 yıl şartı konulamaz deniliyor. Yok böyle bir şey. Yargıtay’a üye seçilebilmek için, Danıştay’a üye seçilmek için 20 yıl şartı koyduk biz. Şuan da var yürürlükte. Ama Yargıtay ve Danıştay üyelerini seçen HSYK’nın üyelerinin 20 yıldan daha az kıdemsiz olacak. Siz üye seçiyorsunuz orda 20 yıl şartı arıyorsunuz ama seçen kişiler 10,15 yıllık olabilir. Biz burada bir denge olsun madem Yargıtay’a üye seçiyor, üye seçtiği kişiler kadar kıdemli olsun. Şimdi seçme, seçilme hakkı açısından değerlendirdilerse fevkalade yanlış. Çünkü birinci sınıf ayrılmış hakimler ve savcılar arasından seçip yani biz vatandaşlarımız seçme hakkına düzenleme yapmışız. 18 yaşını dolduran herkes seçme hakkına kullanıyor. O zaman siz engel oluyorsunuz neden 15’e bunu indirmediniz diyorsunuz. Milletvekili seçilme hakkı 25 yasalarla burada bur da sınır elbette konulabilir. Siz bu sınırı koyamazsınız, seçme hakkına seçilme hakkına engeldir diye bir yorum yaparsanız o zaman ben orda başka türlü düşünürüm. Onun için açıkça anayasaya yorumda dahi olamayacak konuları anayasaya aykırı değerlendirmiş olması kabul edilemez. Bizim yaptığımız şey başka bir süzgeç koyduk. Birinci daire müracaatları incelesin, iki kat üyeye kurula sunsun, kurul bunlardan birini seçsin. Usul işlemi biz birinin elinden yetkiyi elinden almıyoruz. Buna benzer bir sistem kurmuşuz orada. Bunun anayasanın hangi maddesine neresine aykırı ben mesela anlamış değilim. Yani onun için anayasaya aykırı olmayan maddeleri bana göre, yorumla anayasaya aykırı bulmuştur. Mahkeme yorumla anayasaya aykırılık değerlendirmesi yapma hakkına sahip çünkü mahkeme olduğu için elbette yorum yapacak, değerlendirme yapacak, karar verecek ama bunun içerisine baktığımızda yorumla irtibat kurulacak kısımlar var, irtibat kurulamayacak kısımlar var. Ben 20 yıl şartının nasıl anayasaya aykırılıkla irtibatlandırdılar ben işin doğrusu anlamadım. Bir seçim işlemi kilitlenmesin diye yasayla koyduğunuz bir işlem, anayasaya nasıl aykırı hale geldi anlamış değilim. Herhalde gerekçeli kararda bunları izah edecekler. Gerekçeli kararlarında biz bunların detayını öğreneceğiz. Belki ondan sonra daha detaylı değerlendirme yapacağız.”
“BİR KİLİTLENME OLMAYACAKTIR”
“Dönem dönem HSYK’nın çalışmadığı kilitlendiği dönemi yaşamıştık. Yeniden bu kararla birlikte o dönemlere mi girecek? HSYK’da yine uzun bekleyişler, çalışmadığı kilitlendiği dönemlerin sinyalini mi veriyor?” sorusu üzerine Bozdağ, şunları söyledi:
“Bir kilitlenme olmayacaktır. Çünkü biz toplantı yeter sayısını son düzenlemeyle 12 olarak belirlemiştik. Dolayısıyla bir kilitlenme olma ihtimali bu düzenlemeden sonra olmayacaktır ama genel kurulun seçeceği zamanlarda orada sıkıntılar olabilir. Oraya birtakım kurallar koyduk. Çoğunluğu elinde bulunduran grup gelmez veya öbürü başka şeye gelir. Bir kısmı şöyle olabilir. Yani uzlaşmayı zorlamak ve uzlaşma olmadığı zamanda işin yürümesini sağlamak için koyduğumuz bir düzenlemedir.”
BDP’nin ziyaretine ilişkin soru üzerine Bozdağ, “Zaman zaman BDP’nin sayın grup başkanvekilleri geliyorlar. Konuşuyoruz kendileriyle de, onlarla da seçimlerden sonra yaptığımız bir tür görüşme. Çözüm sürecine dair zaman zaman konuşmalarımız oluyor, değerlendirmelerimiz oluyor. Bu kapsamda bazı konuları değerlendirdik” diye konuştu.
AYM’den bugün BTK’ya dair çıkan kararla ilgili soruya Bozdağ, “BTK’ya dair kararı incelemedim. Orada hangi kısımları iptal etti onu bilmiyorum işin doğrusu. Onun için bir değerlendirme yapmak istemiyorum” dedi.