Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, Oac Geçici Devlet Başkanı Samba-panza'yla Görüştü

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Orta Afrika Cumhuriyeti'nde güvenliğin giderek kötüleştiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Hollande, Orta Afrika Cumhuriyeti Geçici Devlet Başkanı Catherine Samba-Panza ile yarın Brüksel'de düzenlenecek BM-Afrika zirvesi öncesi Elysee Sarayı'nda bir araya geldi.
Hollande, kabulün ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, ülkede birtakım gelişmeler yaşanırken bir yandan da güvenlik sorunun her geçen gün kötüye gittiğini belirtti.

Hollande, kamu hizmetlerinde, okullarda, hastanelerin işleyişinde en ufak bir düzelme yaşanmaya başlandığında güvenlik tehlikesinin de artışa geçtiğini ifade etti.

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde özellikle Müslümanların açık bir hedef olduğunun altını çizen Hollande, son 4 günde 50'den fazla kişinin saldırılarda hayatını kaybettiğini aktardı.
Hollande, Fransa'nın OAC'nin yanında olduğunu bir kez daha hatırlatarak, ülkede görev yapan Fransız birliklerin de dini çatışmaların önüne geçmeye yardımcı olduğunu da vurguladı.
Samba-Panza ise en büyük amaçlarının, geçiş hükümetini olabilecek en stabil şekilde devam ettirerek ardından seçimlerin yapılmasını sağlamak olduğunu dile getirdi. Barış ortamını sağlamadıkça ülkenin de istikrara kavuşamayacağına işaret eden Samba-Panza, uluslararası topluma da OAC'ne yardım etmesi için çağrıda bulundu.
-AB resmen operasyon başlattı-
Hollande ve Samba-Panza Elysee'de görüşürken, AB'den de ülkeye askeri operasyon haberi geldi. AB Konseyi'nden yapılan açıklamada, Fransız General Philippe Ponties komutasındaki bin kişilik AB gücünün, başkent Bangui'de güvenliğin sağlanmasına ve en büyük risk altındaki grupların korunmasına katkı yapacağı belirtildi.
AB'nin 25,9 milyon avro bütçe ayırdığı askeri misyonunun Bangui Havaalanı ve çevresinde güvenliği sağlaması ve 6 ay sonra görevini Afrika Birliği gücüne devretmesi öngörülüyor.
Kaynak: AA