Akut Gönüllülerine Tügiad'tan Arama Kurtarma Kar Motoru

Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) üyeleri bağışlarıyla satın aldıkları kar motorunu AKUT'a teslim etti.

Van'ın Gevaş ilçesine bağlı Abalı köyünde bulunan kayak tesislerinde gerçekleşen teslim töreninde konuşan AKUT Başkanı Ali Nasuh Mahruki, Türkiye'nin Doğu ve Güneydoğu bölgelerinin 4-5 ay kar altında kalan bir coğrafyaya sahip olduğunu, bölge insanının buna alışkın olduğunu söyledi.

Kış mevsiminde yolların kar nedeniyle kapalı olmasının özellikle acil durumlarda problem teşkil ettiğini belirten Mahruki, "Acil bir durum olması durumunda, yaralı vakaları, doğum hastası veya böbrek hastalarında, hastaların kapalı köy yolları nedeniyle hastanelere veya şehir merkezine nakilleri büyük problem oluyordu. Hastanın bulunduğu köye ya da mezraya ulaşabilmek için büyük araçlar veya koca iş makineleriyle yolları açmak, çok büyük bir çaba ve masraf gerektiriyor ve tüm bu efor yalnızca bir kez işe yarıyor" dedi.

AKUT Bingöl ekibinin, 2002'den bu yana bölgedeki operasyonlarda kar motosikleti kullandığını ve çok başarılı sonuçlar elde ettiğini ifade eden Mahruki,"Kar üstünde gidebilen araçlarla hasta nakillerinin çok daha hızlı, ekonomik ve verimli olduğunu gördük. Bingöl'de başlattığımız bu pilot çalışma tüm bölgede örnek model olarak kabul edildi" diye konuştu.

- "Kar motosikletleri nice canlar kurtaracak"
Kar motosikleti sayesinde nice canların kurtarılacağını vurgulayan Mahruki, şunları söyledi:
"Bir tane kar motosikleti ile 130 civarında insanın hayatının kurtarılmasında görev aldık. Bunu geliştirmek istedik. TÜGİAD'ın AKUT'a yaptığı bu bağış neticesinde bir kar motosikletine daha sahip olduk. Bu motosikleti de Erzurum'daki ekibimize vereceğiz. Böylece hem Bingöl'de hem de Erzurum'da kar motosikletimiz olacak. Bu bölgede olabilecek acil durumlarda, kar motosikletine ihtiyaç duyulacak vakalarda bu araçlar kullanılacak ve bu kar motosikletlerinin gerekdiği takdirde burada nice canlar kurtarabileceğini şimdiden söyleyebilirim. Bizim için çok önemli bir bağış. Artık Erzurum'da da meydana gelebilecek bu tür olaylarda elimizden gelenin en iyisini yapacağız ve her zaman olduğu gibi can kaybını en aza indirmeye hep birlikte çalışacağız."
TÜGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ali Yücelen de bir süre önce 1,5 yaşındaki Muharrem'in cansız bedenini taşıyan babasının fotoğrafının tüm Türkiye'de büyük üzüntü yarattığını ve bunu gören TÜGİAD üyelerinin böyle bir karar aldıklarını söyledi.

"AKUT, bizce Türkiye'nin şimdiye kadar gelmiş geçmiş en önemli sivil toplum projesidir" diyen Yücelen " AKUT elemanları, zamanlarından, hayatlarından fedakarlık edip bir araya geliyorlar ve birlikte yaşadıkları insanların zor zamanlarında birlikte paylaştıkları topraklar için bir şeyler yapmaya çalışıyorlar. Ben kendilerini kutluyor, bu hediyemizi kabul etikleri için kendilerine teşekkür ediyorum" dedi.

Töreni Van'da yapmanın ayrı bir sebebinin olduğuna dikkati çeken Yücelen, "Türkiye'de Vanlı birçok iş adamı var. Biz bu insanlara bir mesaj vermek istiyoruz. Van'a yardım mı yapmak istiyorsunuz?, 1,5 yaşındaki Muharrem'in olayı sizinde mi yüreğini dağladı? Gelin AKUT'u arayın, onlarla bir araya gelin. Van'da bir AKUT istasyonu kurun. İşte o zaman sizde insanlarınız için bir şeyler yapmış olursunuz, demeye çalışıyoruz" diye konuştu.

Güneydoğu Genç İşadamları Derneği (GÜNGİAD) Başkanı Hakan Akbal ise bölgeye pek çok sivil toplum kuruluşunun geldiğini ve sadece vaatlerde bulunduklarını dile getirerek, "Çatı kuruluşu olan sivil toplum kuruluşları hümanist yaklaşımdan ziyade ticari bakıyor ve kendi tanıtımlarını ön planda tutuyorlar. İş dünyasının bölgedeki siyasete ve ekonomiye katkısı olacaktır. Bu tür yardımların da olması önemlidir. TÜGİAD, ismindeki 'genç' tanımının kutsallığı ve dinamizmi ile yine fark yaşattı. Herhangi bir ayrım yapmaksızın Türkiye'nin her yerine bu yardımları yaparak, hümanizmin önemine dikkati çekti. Kendilerini tebrik ediyor, desteklerin devamını diliyorum" şeklinde konuştu.

Abalı Kayak Merkezi'nde gerçekleştirilen tören, AKUT ekipleri tarafından kar motosikleti ile bir kurtarma operasyonunun canlandırmasıyla son buldu
Kaynak: AA