Obezite Sedef Hastalığı Riskini Arttırıyor

Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kamer Gündüz, "Obez kişilerde sedef hastalığı gelişme riski normal kiloda olanlara göre 1,5 ve 2 kat daha yüksektir" dedi.

Gündüz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sedefin kronik bir hastalık olduğunu ve toplumda yüzde 1 ile 3 oranında görüldüğünü belirtti.

Hastalık nedeninin tam olarak bilinmese de genetik ve çevresel faktörlerin rolü olduğunun kabul edildiğini dile getiren Gündüz, stres, enfeksiyonlar, travma, sigara ve alkolün, hastalığı tetikleyen faktörler olduğunu ifade etti.

Gündüz, bununla birlikte yapılan bilimsel araştırmaların obezite ve metabolik sendromun da hastalıkla ilişkisini ortaya koyduğunu kaydederek, şu bilgileri verdi:
"Vücuttaki yağ kitlesinden salgılanan bazı maddeler diyabet, metabolik sendrom, hipertansiyon ve astım gibi pek çok hastalığın ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Obezite ile sedef hastalığı ilişkisi de ilk kez 2. Dünya Savaşı sırasında uzun süreli açlık sonrası sedef hastası olan tutukluların lezyonlarında gerileme olması ile dikkat çekti. O günden bugüne yapılan çalışmalarda obez kişilerde sedef hastalığı gelişme riskinin, normal kiloda olanlara göre 1,5 ile 2 kat daha yüksek olduğu gösterilmiştir. Obeziteye yatkın bireylerde sedef hastalığı gelişimine sebep olabileceği gibi sedef hastalarının yaşam kalitelerinde bozulma ve yeme alışkanlıklarındaki değişiklikler de obezite riskini arttırabilir. Obez olan sedef hastalarında tedaviye yanıt azalmakta ve sistemik tedavilere bağlı daha fazla yan etki görülmektedir."
Hastalığının tedavi edilebilir olduğunu ve son yıllarda bağışıklık sistemini düzenleyen çeşitli ilaçlarla oldukça başarılı sonuçlar alındığını belirten Gündüz, "Sedef hastalarının ilaçlarını düzenli kullanmalarının yanı sıra hastalara düşük kalorili diyet ve düzenli egzersiz ile kilo vermeleri sigara ve alkolden uzak durmaları önerilmelidir" dedi.

Kaynak: AA