İsrail Hapishanelerindeki Filistinli Mahkumlar

Filistin yönetimi, İsrail'in, geçen yıl Filistin'le başlatılan barış müzakereleri kapsamında serbest bırakmayı kabul ettiği mahkumları salıvermemesi durumunda uluslararası kurumlara katılma ve anlaşmalara imza atma kararı aldı.

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) üyesi Vasıl Ebu Yusuf, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas başkanlığında FKÖ ve Fetih hareketlerinin merkezi icra komitelerinin toplandığını belirtti.

Ebu Yusuf, toplantıda İsrail'in, geçen yıl Filistin'le başlatılan barış müzakereleri kapsamında serbest bırakması gereken 4. grup mahkumların salıverilmesi için süren çabaların sonucunu bekleme, İsrail'in olumsuz tavrında ısrar etmesi halinde ise BM'deki uluslararası kurumlara üye olma ve anlaşmalara imza atma kararı alındığını söyledi.

Ebu Yusuf ayrıca İsrail ile sürdürülen barış görüşmelerinde herhangi bir geri adım atmalarının söz konusu olmadığını ifade etti.

ABD arabuluculuğu ile geçen yıl temmuz ayında yeniden başlatılan barış sürecinde diplomatik müzakereleri sürdürmek için İsrail, 1993 Oslo Antlaşması'ndan önce tutuklanan 104 Filistinli mahkumu serbest bırakmayı kabul etmişti. İsrail'in bu adımına karşılık Filistin tarafı da süreç sonuna kadar BM'de gözlemci devlet olmasından sonra kazandığı hakları kullanarak İsrail'i uluslararası mahkemelere ya da kuruluşlara götürmeme taahhüdünde bulunmuştu.
İsrail, son 9 ayda toplam 78 Filistinli mahkumu 3'er aylık periyotlarla serbest bırakmıştı. Anlaşma gereği 4. grup mahkumları da 29 Mart'ta serbest bırakması gereken İsrail yönetimi, salıverme kararını ertelediğini açıklamıştı.
Kaynak: AA