Ukraynalı askerlerin yarısı Rusya'ya geçti

Kırım'daki Ukraynalı askerlerin yarısının Rusya tarafına geçtiği ileri sürüldü.

Ukraynalı askerlerin yarısı Rusya'ya geçti


Ukrayna Savunma Bakanlığı yetkilisi Aleksandr Rozmaznin, düzenlediği basın toplantısında Kırım'da konuşlandırılan Ukrayna askerlerinin yaklaşık yüzde 50'sinin Rusya tarafına geçtiğini kaydetti. Rozmaznin, 'Yaklaşık yüzde 50'ye 50, yani (askerlerin) yarısı Rusya tarafına geçti' ifadesini kullandı.

Rozmaznin, Ukraynalı askerlerin Kırım'dan çıkarılmasına ilişkin Ukrayna ve Rusya savunma bakanlıkları arasında sürekli telefon görüşmelerinin yapıldığını kaydederek, Kırım'da konuşlandırılan askerlerin silahlı veya silahsız olarak çıkması dahil birçok varyantın görüşüldüğünü belirtti.

Rozmaznin, ayrıca Ukrayna Deniz Kuvvetlerine ait gemilerin tamamının başka bir yere konuşlandırılmak üzere açık denize çıkarılmasının imkansız olduğunu belirterek, buna rağmen, bu gemileri denize batırma planlarının olmadığını ifade etti. Rozmaznin, Kırım'dan çıkacak askerlerin yerleştirilmesi için yerlerin hazırlanmaya devam ettiğini kaydederek, deniz kuvvetleri görevlilerinin, denizin olduğu Odesa, Herson, Nikolayev ve diğer yerlere konuşlandırılacağını ifade etti.

Rozmaznin, Kırım'da hala Rus askerleri tarafından işgal edilmeyen askeri birliklerin de olduğunu kaydederken, bunun detayları hakkında bilgi vermedi. Kırım'dan çıkacak askerler için koridorların oluşturulması gerektiğini ifade eden Rozmaznin, bununla ilgili siyasi kararın olduğunu ve bunun yasal temellerinin oluşturulması gerektiğini belirtti.

Ukrayna Milli Güvenlik ve Savunma Kurulu, bugün Kırım'daki Ukraynalı askerlerin yarımadadan çıkmasına ilişkin karar almıştı.

Ukrayna'da 10 bin kişi orduya yazıldı

Öte yandan, Ukrayna parlamentosu tarafından alınan 'kısmi seferberlik' kararının ardından bir hafta içinde 10 bin kişinin orduya yazıldığı bildirildi.

Ukrayna Milli Güvenlik ve Savunma Kurulu (MGSK) Sekreteri Andrey Parubiy, yaptığı açıklamada, ülke parlamentonun kısmı seferberlik kararının ardından, bugüne kadar ülke silahlı kuvvetlerine 10 bin kişinin yazıldığını, ülke genelinde kısmi seferberliğin devam ettiğini bildirdi.

Parubiy, MGSK toplantısında, orduya seferber olanların öncelikli olarak maddi teminatının sağlanması konusunda karar alındığını da dile getirdi.

Parubiy, ayrıca Rusya'nın Ukrayna'nın belirli bölgelerinde 'Rus baharı' adı alında provokasyon ve istikrarsızlık çıkarmaya yönelik eylem planını devam ettiğini dile getirerek olası saldırılara hazır olmak için ülkenin, (tek taraflı olarak Moldova'dan bağımsızlığını ilan eden) Transdnyester ile olan sınırları tarafında korumanın sıkılaştırılması gerektiğini vurguladı.

Ukrayna parlamentosu tarafından 17 Mart'ta alınan kararla ülke genelinde askerlik yapma zorunluğu olan ve yedek listede bulunanlar arasında ilan edilecek kısmi seferberliğin 45 gün boyunca devam etmesi öngörülürken, kısmi seferberlik çerçevesinde ülke silahlı kuvvetlerine ve yeni oluşturulan Milli Muhafız Birliği'ne yirmişer bin gönüllünün alınması planlanıyor.

Bakanlar Kurulu da daha önce savunma alanına 6,8 milyar grivna (yaklaşık 600 milyon dolar) ek ödeme ayrılmasını kararlaştırmıştı.