Bu telefonlara kanmayın!

Gümrük Bakanı Hayati Yazıcı, kendilerini "Tüketici Hakları Danışma Merkezi" gibi isimler altında tanıtan kişilere ve verilen vaadlere itibar edilmemesi konusunda uyardı.

Bu telefonlara kanmayın!
Gümrük Bakanı Hayati Yazıcı, kendilerini "Tüketici Hakları Danışma Merkezi" gibi isimler altında tanıtan kişilere ve verilen vaadlere itibar edilmemesi konusunda uyardı.

YAZILI AÇIKLAMA YAPILDI


Bakan Yazıcı, yaptığı yazılı açıklamada, son günlerde Bakanlığa yapılan başvurularla çeşitli internet siteleri ve haberlerde yer alan şikayetlerde, vatandaşların muhtelif telefon numaralarından aranarak kendilerini Tüketici Hakları Danışma Merkezi gibi isimler altında tanıtan kişilerce, bankalar tarafından tahsil edilen kredi kartı aidatı, dosya masrafı, ipotek fek ücreti gibi ücretlerin iadesinin sağlanması vaadiyle ücret, adres bilgileri, kredi kartı bilgileri ve muhtelif kişisel bilgilerin talep edildiğini kaydetti.

Gerek bankalarla ilgili uyuşmazlıklarda gerekse tüketicinin taraf olduğu sözleşmelerle ilgili diğer uyuşmazlıkların çözümünde yetkili ve görevli mercilerin Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri ve Tüketici Mahkemeleri olduğunu belirten Yazıcı, bu sebeple tüketiciyle satıcı ve sağlayıcı arasında bir uyuşmazlık yaşanması durumunda adı geçen mercilere başvurulması ve bu merciler tarafından yapılan inceleme sonrası verilen karar doğrultusunda hareket edilmesi gerektiğini ifade etti. Yazıcı, "Dolayısıyla vatandaşlarımızın söz konusu telefon numaralarından arandıkları takdirde bankalarca yapılan kesintilerin geri alınmasında aracı olunacağına dair vaatlere itibar etmemeleri gerekmektedir" değerlendirmesinde bulundu.

'BAŞVURU YAPILMASI ZORUNLU'

Bankalar tarafından yapılan kesintilerle ilgili haksız bir uygulamaya maruz kalınması durumunda Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun ilgili hükümlerine dayanarak başvuru yapılması gerektiğine işaret eden Yazıcı, başvurular için izlenmesi gereken yolu şöyle aktardı:

"Öncelikle kredi kartını düzenleyen veya kredi veren bankaya başvuruda bulunularak söz konusu kesintilerin iade edilmesi talep edilmelidir. Başvuru yapılan banka tarafından bu talebe olumsuz cevap verilmesi veya cevap verilmemesi halinde hiç masraf ödemeksizin ikamet edilen yerdeki veya söz konusu hizmeti sağlayan bankanın bulunduğu yerdeki, illerde Ticaret İl Müdürlüğü, İlçelerde ise Kaymakamlıklar bünyesinde faaliyet gösteren Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri'ne mevcut belgeler ile birlikte başvuruda bulunulması gerekmektedir. 2014 yılı için değeri 1.272,19 liraya kadar olan uyuşmazlıklar için Tüketici Sorunları Hakem Heyetlerine başvuru yapılması zorunludur. Bu değere kadar olan uyuşmazlıklarda verilecek kararlar bağlayıcı olup, İcra İflas Kanununun ilamların yerine getirilmesine dair hükümlerine göre yerine getirilir. Bu değer ve üzerindeki uyuşmazlıklara ilişkin verilen kararlar ise delil niteliği taşımaktadır. Yerine getirilmemesi halinde Tüketici Mahkemeleri'ne veya bu sıfatla görev yapan Asliye Hukuk mahkemelerine başvuruda bulunulması gerekmektedir."

Bunlardan sonraki aşamada tüketici sorunları hakem heyetlerinin kendilerine yapılan başvuruları her sözleşme için ayrı ayrı inceleyerek mevcut duruma göre bir karar vereceğini bildiren Yazıcı, hakem heyetlerinin verdiği bu kararlara karşı tarafların, kararın tebliğinden itibaren 15 günlük süre içerisinde Tüketici Mahkemelerine itiraz edebileceğini de belirtti. Yazıcı, "Hakem heyetlerince kesilen bu bedellerin iade edilmesi yönünde bağlayıcı karar alması durumunda söz konusu kararın tebliğinden itibaren yerine getirilmemesi halinde yine Adliyelerde bulunan icra müdürlüklerine başvuruda bulunularak bu kararın yerine getirilmesinin talep edilmesi gerekecektir" ifadesini kullandı.