Erken Gelen Bahar Çiftçinin Yüzünü Güldürdü

Türkiye'nin kış mevsiminde en fazla yağış alan illerinin başında gelen Bitlis'te, bu yıl yaşanan kuraklık nedeniyle erken gelen bahar, çiftçinin yüzünü güldürdü.

Bölgede etkili olan yoğun kar yağışı nedeniyle geçmiş yıllarda adeta kar esaretinin yaşandığı kent merkezi ve ilçelerde, uzun bir aradan sonra bu yıl ilk kez kar yağışı az görüldü.

Özellikle Hizan ilçesinde hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve bahar mevsiminin erken gelmesiyle çiftçiler, tarlalarını 2 ay öncesinden sürmeye başladı.

Bazı çiftçiler, tarlalarını atadan kalma ilkel yöntemlerle karasaban kullanarak sürerken, bazıları da traktörlerle arazilerini sürüyor.
Çiftçilerden Hacı Okur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl kar yağışının beklenenin altında olduğunu ve havaların erken ısındığını belirterek, önceki yıllara göre 2 ay öncesinden çift sürmeye başladıklarını söyledi.

Geçen yıl bu mevsimde tarlalarının karla kaplı olduğunu ve mayıs ayında arazilerini ekmeye başladıklarını anlatan Okur, "Bu yıl yağış miktarının az olması nedeniyle biz de mart ayından itibaren tarlaları ekmeye başladık. Kış mevsimi kurak geçtiği için tek umudumuz sonbahar yağmurları. Umarım sonbahar yağmurları beklediğimiz gibi olur. İlkbaharın erken gelmesi bizleri mutlu etti ama eğer sonbaharda da yağış miktarı beklenenin altında olursa o zaman işimiz çok zor olur" dedi.

Okur, karasaban ve traktörlerle sürdükleri tarlalarına fasulye, soğan, domates, biber ve salatalık ekeceklerini bildirerek, yüksek kesimlerdeki arazilerine ise hayvanları için yonca, buğday ve arpa ektiklerini dile getirdi.
Kaynak: AA