Libya'da 'Kuzey Kore Bandıralı Petrol Tankeri' Gerginliği

Libya'nın petrol sevkiyatı yapılan en büyük limanı Sidra'ya izinsiz demir atan Kuzey Kore bandıralı petrol tankerinin kontrolü, Libya Deniz Kuvvetleri ve devrimcilere bağlı milis güçler tarafından ele geçirildi.

Libya Ulusal Petrol Kurumu sözcüsü Muhammed el-Harari, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Deniz Kuvvetleri ve devrimci güçler, Kuzey Kore bayrağı taşıyan petrol tankerinin Sidra Limanı'ndan çıkışının ardından kontrolünü ele geçirmeyi başardı" dedi.

Harari, Deniz Kuvvetleri ve devrimci güçlere bağlı birimlerin, tankeri kuşatarak havaya uyarı ateşi açtığını ve kaptana derhal teslim olmaları çağrısında bulunduğunu söyledi.

İsmini vermek istemeyen üst düzey bir yetkili de savcılık tarafından alınan karar gereği tankerin alıkonulduğunu ve müdahale sırasında herhangi bir çatışma yaşanmadığını belirtti.

Lİbya Deniz Kuvvetleri sözcüsü Albay Eyyub Bilkasım ise tankerdeki mürettebatın Başsavcılığa teslim edileceğini ve haklarında soruşturma açılacağını kaydetti.

-Petrol limanlarının devlet yönetimine bırakılması için özel askeri güç-
Öte yandan, Libya Silahlı Kuvvetler Komutanı, Milli Genel Kongre (MGK) Başkanı Nuri Ebu Sehmeyn, petrol limanlarının özgürleştirilmesi ve devlet yönetimine bırakılması için özel askeri güç oluşturulması yönünde karar aldı.
Karara göre, ülkedeki bütün askeri bölgelerdeki güçlerin içinde yer alacağı yeni askeri birim, gelecek haftalarda belirlenen amaçlar doğrultusunda askeri operasyonlara başlayacak.
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin Libya Özel Temsilcisi ve BM Libya Destek Misyonu'nun (UNSMIL) Başkanı Tarık Mıtri, BMGK'da yaptığı sunumunda, Libya'nın doğusunda birkaç aydır bazı petrol üretim alanları ve terminallerinin silahlı grupların ablukası altında olduğunu, Morning Glory adlı Kuzey Kore bandıralı petrol gemisine bu gruplar tarafından 8 Mart'ta Libya petrolünün yüklendiğini bildirmişti. Mıtri bunun, doğal kaynakları ve limanları üzerinden Libya'nın egemenliğini ihlal eden yasa dışı bir eylem olduğunu söylemişti.
Kaynak: AA