Başbakan Yardımcısı İşler, Gündeme İlişkin Değerlendirmelerde Bulundu

Bir dizi ziyaret ve açılışlar için Gaziantep’te bulunan Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, basın mensuplarının soruları üzerine gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Başbakan Yardımcısı İşler, Gündeme İlişkin Değerlendirmelerde Bulundu

Başbakan Yardımcısı İşler, dershanelerin kapatılması iddialarıyla ilgili sorulan bir soruya, “Dershane yasası şu anda meclise sevk edilmiş durumdu. Dershanelerin kapatılması söz konusu değil. Dershanelerin dönüşümü söz konusu. Zamanın gereklerine ayak uydurmak için yapılan bir düzenleme ve dolayısıyla bir kapatma söz konusu değil” dedi.

İnternet yasası ile ilgili de açıklamalarda bulunan İşler, “İnternet meselesinde orada özel hayatın gizliliğinin korunmasına yönelik bir düzenleme var. Sansür söylemini biz kabul etmiyoruz ve bu şekilde değerlendirmeleri de yanlış buluyoruz. Bizim yaptığımız düzenlemeden önceki durum tamamen sitenin kapatılması söz konusuydu. Ama şimdi bizim yaptığımız düzenlemeyle özel hayata yönelik bir ihlal söz konusuysa ilgili sayfanın kapatılması söz konusu oluyor. Bu da yine sadece mahkeme kararıyla olacak bir durum. Dolayısıyla son günlerde bir takım olayları görüyorsunuz yaşanıyor. Özel hayatın gizliliği aile mahremiyetinin korunması konusunda bir tedbir almış bulunuyoruz. Ama bunu bazılarının sansürmüş gibi takdim etmesini yanlış buluyorum ve böyle değerlendirmeleri de hayretle ve esefle karşılıyorum. Bizim 11 yıl içerisinde yasaklarla mücadelemiz herkes tarafından biliyor. Bu şekilde yapılan değerlendirmeleri seçime yönelik yapıldığını düşünüyorum. Kesinlikle bu doğru bir değerlendirme değil” diye konuştu.

İşler, dünyanın çeşitli bölgelerinde çıkan olaylarla ilgili sorulan bir soruya ise şu yanıtı verdi: “Biz Türkiye olarak dış politikamızda barışı, huzuru istikrarı hedefliyoruz. Bu doğrultuda 11 yıldır elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Bölgemizde ve diğer bölgelerde kan akmasın, gözyaşı akmasın diye büyük çabalar sarf ediyoruz. Bosna’da ya da Afrika’da yaşanan olayları kesinlikle tasvip etmiyoruz. Bosna bilindiği gibi geçmişte çok acılar çekti. Umarım bu yaşanan olay inşallah devam etmez. İnşallah orada tekrar aynı acılar yaşanmaz. Ben de bir ay kadar önce Bosna’yı ziyaret ettim. Oranın gerçekten kardeşliğe, birliğe ve beraberliğe ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Afrika’da da yine aynı şekilde yaşanan olayları ve özellikle Müslümanlara karşı yapılan; dövme, öldürme, yerlerde sürükleme, hunharca görüntüleri gazetelerden takip ediyoruz. Bunları bizim tasvip etmemiz söz konusu değil. Bir an önce bu konularda Birleşmiş Milletler ve İslam İşbirliği Teşkilatı’nın da müdahil olması gerekmektedir. Bizler işte bu görüntüler olmasın diye AK Parti olarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti olarak büyük çabalar sarf ediyoruz. Hem yakın bölgemizde hem de diğer bölgelerde hakikaten her zaman proaktif bir politika izleyerek, bu tür sıkıntılar çıkmasın diye elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Ama maalesef dış politika, uluslararası ilişkiler çok dinamik ve çok hızlı gelişmeler oluyor. Yine de biz Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti olarak bu yaşanan olumsuzlukların giderilmesi için elimizi taşın altına elbette ki koyacağız.”
TÜSİAD'in Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e, 'İnternet düzenlemesine veto' çağrısı ile ilgili sorulan bir soru üzerine ise İşler, “Sivil toplum örgütüdür ve elbette ki Sayın Cumhurbaşkanımıza bir mektup yazabilir. Demokratik bir ülkede yaşıyoruz ve dolayısıyla ben bunu bir demokratik hak olarak görüyorum. Geçmişte özellikle ‘Yabancı yatırım gelmez’ ifadesini tasvip etmiyoruz. TÜSİAD’ın geçmişi bu konuda darbe gibi konularda geçmişi maalesef çok temiz değil. Ben TÜSİAD’ın bu demokratik ortamdan yararlanarak aslında demokrasiyi destekleme konusunda elinden gelen gayreti göstermesi gerektiğine inanıyorum. Türkiye demokratik bir ülkedir, hukukun üstünlüğü olan bir ülkedir. Ve 11 yılda 120 milyar dolar doğrudan yabancı yatırımcı çekmiş bir ülkede yaşıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız değerlendirmesini yapacak ve kararını verecektir” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA