Arslan Açıklaması

Makine Mühendisleri Odası (MMO) İstanbul Şube Başkanı Zeki Arslan, Fatih'te 5 kişinin zehirlenmesiyle ilgili görevlendirilen uzmanlar tarafından yapılan incelemede birçok teknik hatanın tespit edildiğini açıkladı.

Arslan Açıklaması

Fatih’te dün bir evde 5 kişinin karbonmonoksit gazından zehirlenerek hayatını kaybetmesi üzerine Makine Mühendisleri Odası (MMO) İstanbul Şubesi yetkilileri basın toplantısı düzenledi.

MMO İstanbul Şube Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Arslan, İstanbul Fatih’te 5 kişinin karbonmonoksit gazından zehirlenmesi olayı ile ilgili MMO İstanbul Şubesi tarafından görevlendirilen uzmanlar tarafından yapılan incelemelerde, birçok teknik hatanın tespit edildiğini belirterek, "Kombi ile baca arasında kullanılan esnek boru bağlantısının montajının uygun olmadığı tespit edilmiştir. Baca bağlantısı söküldüğünde bacanın içerisinin tamamıyla kurum dolu olduğu görülmüştür. Bu durum baca temizliğinin çok uzun zamandır yapılmadığını göstermektedir” dedi.

“DAİREDE YANMA VE ZEHİRLİ GAZLARI TESPİT EDECEK BİR DEDEKTÖR YOKTU”
Yapılan deneylerde bacanın tıkalı olduğu için tüm yanma gazlarının daire içerisine dolduğunu tespit ettiklerini ifade eden Başkan Arslan, “Bir diğer deney sonucunda ise baca çekişinin yeterli olmadığı durumlarda kombinin çalışmasını durduran baca sensörünün çalışmadığı tespit edilmiştir. Dairede yanma gazlarından olan ve zehirli bir gaz olan karbonmonoksiti algılayacak bir dedektörün bulunmadığı tespit edilmiştir. Karbonmonoksit dedektörünün ne kadar önemli olduğu ve kullanımının zorunlu olmasının gerektiği hususu bir kez daha ortaya çıkmıştır” ifadelerini kullandı.

“GAZ DAĞITIM ŞİRKETLERİNİN PERİYODİK KONTROL VE DENETİMLERİ ZORUNLU HALA GETİRİLMELİ”
Kamusal bir hizmet olan doğalgazın kent için dağıtımının 4646 sayılı Doğalgaz Piyasası Kanununa göre yerel gaz dağıtım şirketleri aracılığıyla yapıldığını söyleyen Başkan Arslan, “Doğalgazın, kullanım mahallerine sağlıklı ve güvenlik bir şekilde ulaştırılmasında ve her türlü emniyet tedbirlerinin alınıp alınmadığının denetiminde, bu kuruluşlar görevlendirilmiştir. Bu kuruluşlar, kendi şartnamelerine göre doğalgazın ilk devreye alınmasında gerekli kontrolleri yapmakta, ancak yıllık kontrol ve denetimler eksik bırakılmaktadır. Bu kontroller, herhangi bir yasal çerçeveyle belirlenmemiş olup gazın güvenli kullanımını sadece nihai tüketicinin duyarlılığına bağlı kılınmıştır. Bu konuda, ivedilikle ele alınmalı, ulusal düzeyde geçerli ve uygulaması zorunlu olacak yasal bir statüye kavuşturulmalı, gaz dağıtım şirketlerinin şartnamelerini tekleştirilmeli, bu şirketlerin periyodik kontrol ve denetimleri yapması zorunlu hale getirilmelidir. Denetim konusu yalnızca tüketicinin sorumluluğuna bırakılmayacak kadar önemli ve kamusal nitelikte bir konudur” şeklinde konuştu.

Konuşmasının ardından Makine Mühendisi Teknik Birim Sorumlusu Fatih Aydınlı, slayt sunumlarıyla dün Fatih’te yaşanan kazanın değerlendirmesini yaptı. Daha sonra kazaya neden olan doğalgaz cihazı hakkında açıklamalarda bulunan MMO İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Kamber Korkmaz, cihazın yaklaşık 4 yıldır kullanıldığını belirterek, “Bu tür cihazların baca sistemlerinin minimum 3 ayda bir temizlenmesi gerekir. Daire yakınlarına sorduğumda, yaklaşık 2 yıl önce temizliğinin yapıldığını ve evraklara da halen daha ulaşılamadığını gördük. Böylesine bir ihmal var. Doğalgaz cihazı ise mutfağın yan tarafından girişteydi. Teknik olarak prosedürlere uygun ancak bağlantısından tutun baca temizlemesine, baca çekişinin, baca şapkasının olmamasından ve temizlikten kaynaklanan dünya kadar bir sıkıntı var. Tüm bunları sonucu maalesef 5 kişi hayatını kaybetti” diye konuştu.

Kaynak: İHA