10 Yıllık Bar Cinayeti Davasında Savcıdan Beraat İstemi

İstanbul'da 10 yıl önce bir barda boğazı kesilerek öldürülen Barış Dönmez cinayetine ilişkin davada savcı cinayetle yargılanan sanığın beraatini istedi.

Duruşmada söz alan acılı anne, "Adalet oğlumu getirmeyecek biliyorum ama başka analar bu acıyı yaşamasın" derken gözyaşlarını tutamadı.
İstanbul 20'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşma tutuksuz sanık Ömer Faruk Saral ile maktul Barış Dönmez'in annesi Ayla Dönmez katıldı.

Yaklaşık 10 yıldır devam eden davada Savcı ilk kez mütalaasını açıkladı.

Cumhuriyet Savcısı Aydın Boztaş, mütalaasında sanıklar İbrahim Biberoğlu ve Ömer Faruk Saral hakkında 10 Nisan 2004'de Beyoğlu'nda bulunan Academy 14 isimli barda tartıştıkları Barış Dönmez'in kırık şişe ve kesici delici alet ile vurularak öldürdükleri iddiasıyla dava açıldığını hatırlattı.

Davanın sanıklarından Ömer Faruk Saral'ın iddianamede belirtildiği şekilde Barış Dönmez'in karın bölgesine kesici, delici aletle vurduğu ya da ölüm sonucunu doğuran yaraları oluşturan kişinin eylemine katıldığı, onu desteklediği, eylemi gerçekleştirmesini kolaylaştırdığı, herhangi bir şekilde ölümle sonuçlanan olaya dahil olduğu yolunda savunmasının aksine mahkumiyet için yeterli hiçbir somut kanıt bulunmadığından, suçu işlediği sabit olmaması nedeniyle beraatini talep etti. Savcı Boztaş, davanın diğer sanığı İbrahim Biberoğlu'nun ise yargılama devam ederken 3 Ocak 2012'de öldüğünü belirterek hakkındaki davanın düşmesini istedi.

"OĞLUMUN KANINI AKITANLAR DOSYANIN BU AŞAMAYA GELMESİNİ SAĞLADILAR"
Duruşmada anne Ayla Dönmez söz alarak adaletin tecellisini dilediğini belirtti.

İfadesi sırasında göz yaşlarını tutamayan acılı anne Dönmez "Asla bizim başımıza böyle bir olay gelmez dediğim durumla maalesef karşı karşıyayım. Bu 10 yıl içerisinde canımızı yitirmenin yanı sıra, güven içerisinde olmadığımızı gördük. Yani insan hayatının insanın hiçbir önemi yokmuş. Bunu yaşadık bunu gördük. Barışımızı kaybetmemize neden olayda güvenli bir hayat sağlaması gereken polisler ilk andan itibaren görevlerini yapmadılar. Oğlumun kanını akıtanlar, biz ameliyathanenin önünde beklerken bir yerlere paralar akıtarak bu dosyanın bu aşamaya gelmesini sağladılar. Parayla bir hayatın yok edilmesini kabule eden bir ülkenin insanı olmak bana çok ağır geliyor. Bu süreçte kimse dürüst davranmadı. Ve işte bugüne geldik" dedi.

"TEK UMUDUMUZ ADALETİN YERİNİ BULMASI"
"Evimin ortasına bir atom bombası düştü" diyen Anne Dönmez şöyle konuştu:
"Bilmiyorum içinizde böyle bir olayı yaşayan var mı? Ancak anne baba olanlar empati kurup anlar. Burada yargılananlar gelip giden gençler onların da çocukları olacak. Yarın bu gençler de anne baba olacaklar. Bizim yaşadığımız acının, oğlumuzun elinden hayatının alınmasının pişmanlığını yaşayacaklar. Tek umudumuz adaletin yerini bulması. Biz anne baba olarak bu davanın topluma örnek olmasını istiyorduk. Topluma örnek olsun başka Barışlar, başka anne babalar bu acıyı yaşamasın istiyorduk. Bu acı yaşanacak bir acı değil. Ama bu süre içerisinde bizler umudumuzu kaybettik. Nisan'da 10 yıl dolacak. Görünür sanıklardan biri hayatını kaybetti. Bazen kendimi 'Barış hesap sormaya başladı' diye düşünürken buluyorum. Sonra 'Onun da sabrı kalmadı' diyorum. 'Barışım adalet istiyor. Sabrı kalmadı' diyorum. Burada onun sesini duyurmak için ben de onunla beraber söylüyorum, 'Adalet istiyorum.' Adalet karşısında benim oğlum gelemeyecek biliyorum. Ama ben yitirdim, başkaları bu tür acıları yaşamasın istiyorum."
Mütalaaya ilişkin son savunması sorulan sanık Ömer Faruk Saral, eski ifadelerini tekrar ettiğini, savcının görüşüne katıldığını ifade ederek beraatini istedi.

Dosyanın kapsamlı olduğunu belirten mahkeme heyeti karar için dosyayı incelemeye alarak duruşmayı erteledi.
Kaynak: İHA