Erü Genom ve Nano Teknoloji Merkezi Kapılarını Kamuoyuna Açtı

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Rektör Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur, üniversite bünyesinde yeni kurulan 4 önemli araştırma merkezinin kapılarını, Kayserili iş adamlarına ve hayırseverlere açtı.

Erü Genom ve Nano Teknoloji Merkezi Kapılarını Kamuoyuna Açtı

İş adamlarını zaman zaman ziyaret eden ve üniversiteye davet eden Rektör Prof. Dr. Keleştemur, Betül-Ziya Eren Genom Kök Hücre Merkezi, Fevzi Mercan Nano Teknoloji Merkezi, Aşı Geliştirme ve Ziya Eren İlaç Geliştirme Merkezi hakkında iş adamlarına bilgiler veriyor ve merkezlerdeki son gelişmeleri daha yakından tanımaları amacıyla, iş adamları ve hayırseverlere yönelik gezi programları düzenliyor.

Önceki gün bir gurup iş adamına Genom Kök Hücre Merkezi ve Nano Teknoloji Merkezi’ni gezdiren Rektör Prof. Dr. Keleştemur, amacının, böylesine önemli araştırma merkezlerini iş adamları ve hayırseverlere tanıtarak, üniversite- sanayi işbirliğini geliştirmek, bunun yanında bu merkezlerde geliştirilen ürünlerin ticarileştirilmesini sağlamak amacıyla iş adamlarının önüne yeni ufuklar açmak olduğunu söyledi.

Üniversitelerin, ülke ve toplumların gelişmesinde, kalkınmasında ve çağdaş medeniyetler seviyesinde yükselmesinde önemli roller üstlendiğini ve bunların en başında da, üniversitelerin bilimsel alanda yaptığı çalışmalarla ortaya çıkardığı eserler olduğunu söyleyen Prof. Dr. Keleştemur, “Dünya’da, üniversiteleri gelişmemiş ileri gitmiş, üniversiteleri gelişmiş ancak geri kalmış bir ülke göremezsiniz. Erciyes Üniversitesi olarak, klasik üniversite eğitimini geride bırakıp, bilimsel araştırmalar yapan, araştıran, geliştiren ve bu ürünleri insanlığın hizmetine sunan bir üniversite kimliği kazanmak amacındayız. Bu amaçla, Türkiye’de henüz yeterince bilinmeyen gelişmemiş, yeterince yatırım yapılmamış çok önemli ve stratejik alanlara yatırım yapıyoruz. Örneğin, gen ve kök hücre, nano teknoloji gibi alanlara ilgi gösteriyoruz. Bugün, ülkemizde üretilen tek yerli ilaç yoktur. İlaç alanına yöneliyoruz. Hayırseverlerimizin desteği ile kurulan Betül-Ziya Eren Genom ve Kök Hücre Merkezi’nde insanlık ve ülkemiz için çok önemli çalışmalar yürütülüyor. Burada, kök hücre üretimi gerçekleştirilmiş, tedavide kullanılmaya başlanmıştır. Nano Teknoloji Merkezi’nde yine aynı şekilde. Aşı Geliştirme Merkezi, Biyo Güvenirlik Seviye 3 Laboratuvarı’nda Kırım Kongo Ateşli Kanamalı Hastalığı’na karşı aşı geliştirilmiş ve yüzde 90’a yakın bir oranda başarı sağlanmıştır. Bu ürünlerin ticarileştirilmesi ve ürün haline getirilmesi için üniversite- sanayi işbirliğine ihtiyaç vardır. Bu aşamada, araştırma merkezlerini iş adamlarımıza tanıtmak ve ortaya çıkarılan ürünlerin üretiminin sağlanması, kullanıma sunulması için, merkezlerimizin kapılarını sonuna kadar iş adamlarına ve müteşebbislere açıyoruz. Onlara, merkezleri tanıtıyor ve ilgi duymaları halinde ortak çalışmalar öneriyoruz. Bu merkezlerde geliştirilen ürünlerin yine, yerli sanayimiz tarafından üretilerek hizmete sunulması çok önemlidir ve bunun içinde için çaba harcıyoruz” dedi.

Erciyes Üniversitesi’nde kurulan araştırma merkezlerinin dünya standartlarında çok önemli ve stratejik merkezler olduğuna dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Keleştemur, merkezlerin dünyaca tanınması ve akredite edilmesinin ardından, Türkiye’ye doğru bir beyin göçü yaşanmaya başladığını, Dünya’nın çok önemli araştırma merkezlerinde çalışan yerli ve yabancı bilim adamlarının Erciyes Üniversitesi’nde çalışabilmek için başvuru yaptıklarını, bunlardan bir kısmı ile görüşerek anlaşmaya vardıklarını ve Erciyes Üniversitesi’nde çalışmaya başladıkları bildirdi.

Rektör Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur, bir süredir “Öğretim Elemanı Yetiştirme Programı” adı altında bir program yürüttüklerini ve bu program çerçevesinde Kayserili hayırseverlerden aldıkları destekle 150’ye yakın genç bilim insanını dünyanın önde gelen araştırma merkezlerine göndererek eğittiklerini belirterek, “Devletten herhangi maddi destek almadan, sadece Kayserili hayırseverlerin katkıları ile 150’ye yakın bilim insanını yurt dışında eğittik. Bunların bir kısmı Türkiye’ye dönerek, araştırma merkezlerimizde çalışmaya başladı, bir kısmı halen yurt dışında eğitimlerine devam ediyor ve biz yurt dışına öğretim elemanı göndermeye devam ediyoruz. Bu projemizde, tamamen hayırseverlerimiz tarafından finanse edilmektedir. Kendilerine şükran borçluyuz” diye konuştu.

Araştırma merkezlerini gezen iş adamları, Erciyes Üniversitesi’ndeki gelişme ve sürdürülen çalışmalardan çok etkilendiklerini belirterek, Üniversite- Sanayi İşbirliği çalışmalarına her zaman destek vereceklerini ve üniversite ile işbirliği yapmaya hazır olduklarını ifade ettiler.

Rektör Prof. Dr. Keleştemur, araştırma merkezlerini daha geniş kitlelere tanıtabilmek amacıyla, önümüzdeki günlerde basın mensuplarına yönelik bir program gerçekleştirecek.
Kaynak: İHA