Bitlis’te 'Kefenli” Yol Eylemi
Bitlis’in Hizan ilçesinde yollarının yapılmadığını ve bu nedenle de her gün ölüm tehlikesi atlattıklarını iddia eden köylüler, soruna dikkat çekmek amacıyla bozuk olan köy yolunda “kefenli” eylem yaptı.
Hizan ilçesine bağlı 30 köy, 120 mezra ve yaklaşık 10 bin kişinin kullanmış olduğu yaklaşık 100 kilometrelik Dereboyu, Horozdere ve Ürünveren grup köy yolunun yıllardan beridir yapılmadığını ve bu nedenle her gün ölüm tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını öne süren köylüler, konuya tepki amacıyla önce kontak kapattı, ardından da anahtar bırakma eylemi yaptı. Sorunun aciliyetine dikkat çekmek isteyen köylüler, daha sonra köy yolu üzerinde kefen giyerek, “Her gün kefenimizi giyerek bu yolu kullanmak zorunda kalıyoruz” mesajı verdi.
İlçe merkezinde toplanan köylüler adına açıklama yapan Hizan Toplu Taşıma 32 No'lu Kooperatif Başkanı Celal Kaplan, yıllardan beridir gerek siyasiler gerekse bürokratlar tarafından her defasında sorunun çözüleceğinin söylenmesine karşın henüz somut bir adım atılmadığını söyledi.
Her yerel ve genel seçimler öncesi yol yapım sözü verildiğini ancak ne hikmetse hiçbir seçimden sonra yollarının yapılmadığını söyleyen Celal Kaplan; 30 köy ve 120 mezrada bulunan yaklaşık 10 bin kişinin her gün kullanılamaz durumda olan yaklaşık 100 kilometrelik yoldan geçmek zorunda kaldığını ve bu nedenle her gün ölümle burun buruna kaldıklarını anlattı.
Tehlikenin boyutuna ve durumun önemine dikkat çekmek amacıyla “kefenli” yol eylemi gerçekleştirmek zorunda kaldıklarını belirten Kaplan, “Maalesef son çere olarak eylem yapmak zorunda kaldık çünkü gerçekten her gün binlerce insan bu yolları kullanıyor. Bu nedenle bozuk olan bu yollar nedeniyle her gün onlarca köy minibüsü kaza geçirme tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor. Bu da demek oluyor ki bizler her bu yolu kullandığımızda kefenimizi yanımıza alıp kullanıyoruz çünkü bu yol er ya da geç çok büyük kazaların olmasına gebe bir yoldur. Her seçim öncesi yapılma sözü verildi.
Ancak kaç seçimler geçti, maalesef somut bir adım yok. Bu yolların yapılması için illaki ölümlü kazaların gerçekleşmesi mi bekleniyor? Şayet bu bekleniyorsa bu kazalar çok uzağımızda değil. Bizler her gün bu tehlikelerle karşı karşıya zaten kalıyoruz. Bu nedenle yetkililere ve siyasilere sesleniyoruz. Lütfen bizim bu sorunumuzu herhangi bir olumsuz durum olmadan çözün. Şayet çözülmezse telafi mümkün olmayan kazaların gerçeklemesi an meselesidir” diye konuştu.
“BOZUK YOLLAR YÜZÜNDEN KAZANDIĞIMIZI MİNİBÜSLERİN TAMİRATINA VERİYORUZ”
Bozuk yollar yüzünden köy minibüsçüleri olarak kazandıklarının iki katını araçlarının tamirat giderinde kullandıklarını iddia eden köy minibüsü şoförlerinden Şakir Çetin, “Artık minibüsle taşımacılıktan kazandığımız parayla evimizi mi geçindirelim yoksa kazandığımızın iki katını bozuk yollar yüzünden aracın tamirine mi verelim, şaşırdık. Elimiz kolumuz bağlı. Mağdur durumdayız. Sorunun çözülmesini istiyoruz” dedi.
“OLMAYAN YOL İÇİN 8 BİN TL TOPLU TAŞIMACILIK BELGESİ ÜCRETİ İSTENİYOR”
Minibüs şoförlerinden Ahmet Erdal ise, yıllardır olmayan yol için kendilerinden her yıl için yaklaşık 8 bin TL D4 toplu taşımacılık yol belgesi için ücret istendiğini belirtti.
Ambulans şoförlerinin bile acil vakalarda kullanmaya çekindikleri yolun her haliyle kendilerini mağdur ettiğini ifade eden Erdal, “Yılladır olmayan yol için D4 toplu taşımacılık yol belgesi ücreti adı altında bizlerden yıllık yaklaşık 8 bin TL ücret alınıyor ancak bizler bu bozuk yollar yüzünden bir şey kazanmak bir yana, bozuk yolların neden olduğu hasarlar için cebimizden ekstra para harcamak zorunda kalıyoruz. Durum böyle iken bizim bu ücreti ödememiz söz konusu olmayacağı gibi ödemeyi de yapmamızı da imkansız kılıyor” şeklinde konuştu.
Toplanan grup, yapılan basın açıklamasının ardından kefen giyerek köy yolunda yürüdü.
“COĞRAFİ KOŞULLAR YOLLARIN SÜREKLİ TAHRİP OLMASINA NEDEN OLUYOR”
Hizan Kaymakamı Sedat İnci ise, Hizan’da sürekli yol çalışmalarının devam ettiğini ancak ağır geçen kış şartları nedeniyle onarılan yolların sürekli hasar gördüğünü söyledi.
Vatandaşların daha güvenli ve daha rahat yol kullanımı için kaynaklar dahilince çalışmalar yürüttüklerini kaydeden İnci, “Eylem yapmak, vatandaşlarımızın demokratik hakkıdır. Vatandaşlarımız da bu haklarını kullanmıştır. Hizan ilçemizde 70 köy ve 120 mezra ile 750 kilometre yol ağımız bulunmaktadır ancak yol sorunu sadece bizim değil, tüm bölgenin ortak sorunudur ve tüm bölgemizde yol sorunları bulunmaktadır. Hizan’a baktığımızda ise coğrafi şartları daha çok engebeli olduğu için ilçemizde yol yapım masrafı çok daha büyük bir maliyette. Bunu Güroymak, Ahlat, Tatvan ya da Adilcevaz’la kıyasladığımızda ilçemizdeki yol masrafları 3-4 kat artıyor” dedi.
Yol yapım ve onarım çalışmalarının düzenli olarak gerek İlçe Özel İdaresi gerekse KÖYDES’ten gelen kaynaklarla sürdürüldüğünü ve peyderpey iyileştirme yapıldığını anlatan İnci, “Ancak bizim 750 kilometre yol ağımız bulunuyor. Biz de elimizdeki araç gereçlerle yollarımızdaki standartları yükseltmeye çalışıyoruz ancak malum ilimizde çetin ve ağır geçen kış şartları maalesef yapılan ya da onarılan yolların yeniden tahrip olmasına neden oluyor. Heyelan olunca aynı durum oluyor yine. Coğrafyanın vermiş olduğu sıkıntı ve kaynak sıkıntısı bulunuyor ama bizler yine imkanlar dahilinde yollarımızda sürekli iyileştirme çalışması yürütüyoruz. En kötü yolumuz bile araçların rahatlıkla gidip gelmesine elverişli durumda. Asfalt yapılması için büyük bir kaynak gerekmektedir. Bunun için de şu an yeterli bir kaynağımız yok. Kaynak olması durumunda bizler zaten aciliyet durumuna göre çalışmalarımızı aralıksız yürütüyoruz. Zaten sert geçen ilkim nedeniyle asfalt da pek sağlıklı olmuyor. Bu nedenle bunun yerine bizler olabildiğince yolları onarımdan geçirip genişletme çalışması yürütüyoruz. Vatandaşın isteği daha güzel yollar, standardı daha yüksek yollar. Dediğim gibi bu onların en doğal hakkı ancak ödenek ve imkanlar olduğunda bu yolların standardı her geçen gün zaten artırılıyor. Kaynak geldikçe yatırımlar da yapılmaya devam edecektir” şeklinde konuştu