Suriyeli Ailenin Geçimini Küçük Çocukları Sağlıyor

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Gaziantep'te yerleşen 5 kişilik Suriyeli Türkmen ailenin geçiminini, 8 ve 10 yaşlarındaki iki kardeş çalışarak kazandığı parayla sağlıyor.

Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan Suriye'nin birçok kenti, Esed güçlerinin saldırıları sonucu adeta hayalet şehre döndü. İç savaş boyunca evleri bombalanan, elektrik ve suları kesilen, insani ihtiyaçlarını karşılayamayan Suriyelilerden bazıları hayatını kaybederken, bazıları da çok sevdikleri vatanlarını bırakarak başta Türkiye olmak üzere komşu ülkelere sığındı.
Ülkelerini terk eden milyonlarca aileden biri olan 5 kişilik Davut ailesi, Halep'ten kaçarak Türkiye'ye sığındı. Her şeylerini yaşadıkları topraklarda bırakarak Gaziantep'e gelen aile, uzun süren arayışın ardından tek odalı bir eve yerleşti. Türkmen aile bir süre belediye, valilik ve komşularından gelen yardımla yaşamını sürdürdü.
Yaklaşık 5 yıl önce iş kazası sonucu bir kolunu kaybeden Suriyeli baba, iş bulamayınca aile maddi sorunlar yaşamaya başladı.

Babalarının çalışamaması nedeniyle ailenin geçimine katkı sağlamak isteyen 8 yaşındaki Muhammed ile 10 yaşındaki Beşar, haftanın 7 günü evlerinin yanında bulunan mağaradaki kendirci ustasının yanında çalışmaya başladı.

Suriyeli çocuklar, haftada kazandıkları 140 lira ailenin temel ihtiyaçlarını karşılıyor.
Baba Nedim Davut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Halep'te bulunduğu dönemde savaş uçaklarının her gün bir mahalleyi bombaladığını söyledi.

Bu durumun çocukları olumsuz etkilediğini belirten Davut, "Çocuklarım yazın ortasında battaniyeye sarılıyordu. Böylelikle havan topundan korunacaklarını sanıyorlardı" dedi.

Evlerinin 15 metre uzağına havan topu düşmesi üzerine Türkiye'ye kaçmaya karar verdiklerini dile getiren Davut, Gaziantep'te uzun süren arayışın ardından tek odalı bir eve yerleştiklerini ifade etti.

Canlarını kurtarmalarına rağmen bu kez de geçim derdine düştüklerini anlatan Davut, "Bir kolum olmadığı için çalışamıyorum. Türkiye'ye gelince çocuklar mağaradaki bir kendircide çalışmaya başladı.

Haftada 140 lira kazanıyorlar. Bu şekilde geçinip, gidiyoruz" diye konuştu.

Davut, çocuklarının burada mutlu olduklarını, Suriye'ye dönmek istemediklerini sözlerine ekledi.
Çocuklardan Muhammed Davut ise saldırıların yoğunlaşması üzerine 5 ay önce ailesiyle Türkiye'ye geldiklerini söyledi.

Babasının engelli olması nedeniyle kardeşiyle sorumluluk aldıklarını vurgulayan Davut, "Bir dönem yardımlarla ayakta kaldık ancak bunun böyle uzun süre devam etmesini biz de beklemiyorduk. Bundan dolayı çalışmaya karar verdik. Şimdi haftalık 70 liraya kendircide çalışıyoruz. İşimizi çok seviyoruz. Ailemizin kimseye muhtaç olmadan hayatına devam etmesi için çaba gösteriyoruz" dedi.

Beşar Davut da Türk halkı sayesinde sıkıntılarını unuttuklarını dile getirdi. Küçük yaşta iş hayatına atıldıklarını anlatan Davut, alın teriyle çalışarak aile bütçesine katkı sundukları için mutlu olduklarını sözlerine ekledi.
Kaynak: AA