(özel Haber) Restoran ve Kafelere ‘sigara İhlali’ Denetimi

İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan ekip, Bakırköy ve çevre semtlerdeki bazı kafeterya ve restoranlarda “sigara ihlali” denetimi yaptı.

(özel Haber) Restoran ve Kafelere ‘sigara İhlali’ Denetimi
Denetimlerde, "Sigara İçilmez” yazısı olmayan iş yerlerine uyarı yapıldı.

İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü Tütün ve Diğer Bağımlılık Yapıcı Maddeler Şube Müdürlüğüne bağlı ekipler, 4207 sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi Yasası kapsamında Bakırköy ve çevre semtlerdeki bazı kafeterya ve restoranlarda denetim yaptı. Yapılan denetimlerde mekanlarda 'Sigara İçilmez' uyarı tabelası olup olmadığı, içeride sigara içilip içilmediği ve sigara içilebilmesi için uygun açık alanın olup olmadığı denetlendi. Denetimlerde iş yerini yeni açmış ve mekanının dışarı bölümünde tabelası olmayan işletmecilere, 'Sigara İçilmez' uyarı tabelası almaları için uyarı yapıldı. Ardından bir kafeteryaya giren ekipler, kafeterya sorumlusuna mekanın dışarıda olan kısmının yüzde 51’inin sigara içilmeye uygun şekilde açık olmadığı gerekçesiyle uyarı yaptı. O esnada kafeteryadan çıkan bir vatandaş, “Ataköy ve Bakırköy kısmında yaşayan bir vatandaş olarak, kesinlikle sigara kullanmayan biri olarak maç izlemek için gittiğim bir mekanda herkes sigara içiyor. Ben maç izlemek ve çay içmek için mekana para veriyorum. Lütfen sigara önlemine bir çare bulunsun. Ben sigara içmiyorum, gittiğim mekanlarda nefes alamıyorum. Buna kesin bir çözüm lazım. Devlet yasayı koymuş ancak sorun halkta” dedi.

Denetim yapılan mekanlarda ise sigara ihlaline yönelik herhangi bir olumsuzluğa rastlanmadı.

“İHLALLER RUTİN DENETİMLERDE YÜZDE 2, İHBARLARDA YÜZDE 13’LERE KADAR ÇIKIYOR”
İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü Tütün ve Diğer Bağımlılık Yapıcı Maddeler Şube Müdürü Dr. Arif Gündüz, denetimleri artırdıklarını belirterek, “2012 yılında 225 bin denetim sayımız, 2013 yılında 301 bine çıkmış durumdadır. Yani 2012 ile 2013 yılları arasında yüzde 33.4’lük bir artışımız söz konusudur. Bu süre içerisinde yaptığımız denetimlerin ortalama yüzde 3’ünde ihlal tespit etmiş durumdayız. Bizim birinci olarak sürekli sahada olan arkadaşlarımızın rutin denetimleri var. İkinci olarak da ihbar üzerine gittiğimiz denetimler var. ‘ALO 184’ numaralı hatla vatandaşlarımız ihlal tespit ettikleri işletmeleri bildiriyor. Ankara’da olan çağrı merkezi bu ihbarları aldıktan sonra sahada olan arkadaşlarımızın tablet bilgisayarlarına bu ihbarları gönderiyor. Buna göre de arkadaşlarımız denetimlerini yapıyor. Bu ihbarlara da bizim arkadaşlarımız 2 saat içerisinde müdahale ediyor. Yani rutin denetimlerde ihlal tespit etme oranımız yüzde 2’lerde iken, ihbar üzerine gelen denetimlerde ihlal tespit etme oranımız yüzde 13’lere kadar çıkıyor. Bu konuda vatandaşlarımızdan destek bekliyorum. Duyarlı vatandaşlarımızın ihlal gördükleri yerleri ‘ALO 184’ hattına bildirmelerini bekliyoruz. Bu konuda hem işlerimiz kolaylaşır hem de vatandaşlık görevlerini kanunen yerine getirmiş olurlar” dedi.

“ERKEKLER DAHA FAZLA SİGARA İHLALİ YAPIYOR”
Arif Gündüz, erkeklerin daha fazla sigara ihlali yaptığını ifade ederek, “2008 yılında yapılan bir çalışmaya göre Türkiye’de bayanların tütün ürünlerini kullanma oranı yüzde 15’lerdedir. Erkeklerde ise yüzde 47.98’dadır. ikisinin aritmetik ortalamasında da yüzde 31 gibi bir rakama tekabül ediyor. 2012 yılında tekrar aynı çalışma yapıldığı zaman kadınlarda bu oran yüzde 13’e, erkeklerde ise yüzde 41’e, ortalama da ise yüzde 27’e düşmüş durumdadır. Türkiye’de sigara kullanım oranlarında yüzde 4’lük bir kullanım oranı görüyoruz. Bu konuda kanununun etkisi de muhtemelen bunu etkilemiştir. Bunun dışında kamu spotları, vatandaşın farkında olması ve bilinçlenmesi ile bu konudaki bazı yöneticilerin bu konuya sahip çıkmaları etkili olduğunu düşünüyorum. Dolayısıyla bu oranlara baktığımızda erkeklerin daha fazla yasağı ihlal ettiğini görebiliyoruz” diye konuştu.

Kaynak: İHA