Gezginci Arıcıların Konaklama Noktaları Belirlenecek

Güney Ege Kalkınma Ajansı'nın (GEKA) Doğrudan Faaliyet Desteği kapsamında desteklediği "Muğla İli Arı Konaklama Noktalarının Sayısallaştırılması" projesiyle Muğla'da arı konaklama noktaları tespit edilerek arıcılık faaliyetleri web tabanlı bir sistemle yürütülecek.

GEKA tarafından desteklenen, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği ve Orman İşletme Müdürlüğünün ortak yürüteceği proje ile Türkiye'de ilk kez gezginci arıcılığın arı konaklama noktaları tespit edilecek.
"Muğla İli Arı Konaklama Noktalarının Sayısallaştırılması" projesiyle, Muğla'da 260 köy ve 365 mevkide bulunan 3 bin 506 konaklama noktasının coğrafi koordinatları ve afetlerde kolonilerin zarar görebileceği riskli konaklama alanları tespit edilip bu alanların işaretlemesi yapılacak. Projeyle belirlenen koordinatlar web tabanlı veri-tabanına aktarılacak ve bölgenin konaklama haritası oluşturulacak.
Muğla Gıda Tarım Hayvancılık Müdür Yardımcısı Enver Aydın, proje protokol sözleşmesinin imzalandığını söyledi.

Aydın, yürütülecek çalışmayla Muğla'daki yerli arıcı ile her yıl Muğla'ya gelen gezginci arıcı profilinin çıkarılacağını belirterek, "Bölgemizdeki yerili ve gezginci arıcı sayısını, arı hareketlerini, farklı konaklama noktalarındaki koloni verimini sağlayacağız. Ayrıca kurak ve yağışlı geçen yıllarda riskli konaklama alanlarını, üretim sezonunda bal üretim değerini raporlayarak veritabanı sayesinde arıcıların uygun arı konaklama alanlarına yönlendireceğiz" dedi.

Aydın, projeyle arı yetiştiriciliğinde bal verimi ve kalitesini artırıp sektörün uluslararası boyutta rekabet edebilmesini amaçladıklarını kaydetti.

GEKA'nın Doğrudan Faaliyet Desteği kapsamında gerçekleştirilecek projenin Türkiye'de alanındaki ilk örnek uygulama olduğunu vurgulayan Aydın, son olarak projenin bakanlık düzeyinde ele alınacağını ve ülke genelinde yaygınlaştırılarak arıcılık sektöründe öncü proje olacağını belirtti.

Kaynak: AA