Türk Hava Kuvvetleri'nin İlk Şehidi Tayyareci Fethi Bey'in Ölümünün 100| Yıl Dönümü

Türk Hava Kuvvetleri'nin ilk şehidi olan Yüzbaşı Tayyareci Fethi Bey, ölümünün 100'üncü yıl dönümünde isminin verildiği Fethiye'de düzenlenen törenle anıldı.

İlçede Tayyareci Fethi Bey Anıtı önünde gerçekleştirilen törene Hava Kuvvetleri Komutanlığı Personel Daire Başkanı Tümgeneral Hasan Hüseyin Demirarslan, Türk Hava Kurumu Havacılık ve Eğitim Daire Başkanı Bekir Akyüz, Beşiktaş Yönetim Kurulu üyeleri Ahmet Ürkmezgil, Erdal Torunoğulları, askerler ve vatandaşlar katıldı.

Demirarslan, törende yaptığı konuşmada, havacılık tarihine adını altın harflerle yazdıran, kendinden sonra gelecek genç havacılar için ilham kaynağı olan yüzbaşı Fethi Bey'i rahmet ve minnetle andıklarını dile getirdi.
"Nöbeti Fethi ve Sadık Bey'den alan göklerdeki çelik kanatlı kartallarımız, göklerden gönüllerimize inen şehitlerimizin vatan semalarında gururla dalgalandırdığı Türk bayrağını aynı inançla göklerde dalgalandırmaya devam edecek" diyen Demirarslan, bugünün anısına Hava Kuvvetleri'nden yapılan tüm uçuşlardaki telsiz konuşmalarının "Fethi" ve "Sadık" çağrıları kullanılarak gerçekleştirileceğini bildirdi.
Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık ise hava kuvvetlerinin savaş sonuçlarını belirleyen en büyük unsurlardan birisi olduğunu söyledi.

Ülkenin Birinci Dünya Savaşı'nda yaklaşık 3 milyon şehit verdiğini belirten Çalık, "Türk milleti o dönemde çok kıymetli olan genç neslini yitirmiş, bazı okullardan mezun bile verememişti. Bu şartlarda toprağı kanıyla sulayarak vatan yapıp bizlere hediye eden şehit Yüzbaşı Tayyareci Fethi Bey ve onun gibi yüzlerce şehidimizi rahmetle anıyorum" diye konuştu.

Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı da Fethi Bey'in, 27 Mart 1914 tarihinde kullandığı uçakla Şam'da düşerek şehitlik mertebesine ulaştığını hatırlattı.
Şehit adı taşıyan bir ilçede yaşamaktan gurur duyduğunu dile getiren Saatcı, şunları söyledi:
"Hava Kuvvetlerimizin, Türk Hava Kurumumuzun, Dalaman Hava Meydan Komutanlığımızın destekleri ile bir başka kutladığımız, şehidimizin 100| yıl rönümü anma törenine katılanlara teşekkür ediyorum. Hem milletine moral hem de devletine itibar kazandırmak amacıyla yaptığı meydan okuyucu yolculuk sırasında şehit düşen, ebedileşen Tayyareci Yüzbaşı Fethi Bey'i rahmetle anıyoruz. Şehirlerimiz var. Kimisinin sembolü saat, kimisinin koza, kimisinin portakal, kimisinin elma... Bizim sembolümüz de şehidimizdir. Ne mutlu Fethiyelilere ki adını bir şehitten alan ilçede yaşamaktalar."
Akyüz ise geçen yıl sözü verilen Türk bayraklı uçakların, Fethi Bey'in 100'üncü ölüm yıl dönümünde gökyüzündeki yerini aldığını söyledi.

Yerli uçak fabrikasında üretilen uçaklarla gökyüzünün hakimi olunacağına işaret eden Akyüz, yapılan yatırımlarla önümüzdeki yıllarda uzaya da Türk imzasını atmak için çalışacaklarını vurguladı.
Torunoğulları da şehit Fethi Bey'in Beşiktaş Kulübü'nün kurucuları arasında yer aldığını, Beşiktaş'ı kuran bir şehidi anma törenine davet edilmelerinden onur duyduğunu kaydetti.

Konuşmaların ardından Beşkaza Meydanı'nda devam eden törende, Türk Hava Kurumu tarafından paramotor ve microlight uçak ile gösteri gerçekleştirildi.

Kaynak: AA