Katar Dışişleri Bakanı El-atiyye Tahran'da

Katar Dışişleri Bakanı Halid bin Muhammed el-Atiyye, ülkesinin Suriyeli muhaliflere verdiği desteğe ilişkin, "Bu konu İran ile aramızdaki görüş ayrılıklarından biridir. Biz, İranlı kardeşlerimizin aksine, Suriye hükümetine muhalif olanları isyancı olarak görmüyoruz. Bize göre onlar haklarını talep etmek için meydanlara çıkan ve kurşunlarla karşı karşıya kalan devrimcilerdir" dedi.

İran'a günübirlik resmi ziyarette bulunan el-Atiyye, İranlı mevkidaşı Muhammed Cevad Zarif ile görüştü. İki bakan, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

El-Atiyye ülkesinin Suriye'deki muhaliflere verdiği desteğe yönelik soru üzerine, "Bu konu İran ile aramızdaki görüş ayrılıklarından biridir. Biz, İranlı kardeşlerimizin aksine, Suriye hükümetine muhalif olanları isyancı olarak görmüyoruz. Bize göre onlar haklarını talep etmek için meydanlara çıkan ve kurşunlarla karşı karşıya kalan devrimcilerdir. Biz, onlara sizin gibi bakmıyoruz" diye konuştu.

"Elbette Suriye krizinin barışçıl ve siyasi yollarla çözülebileceğini vurgulamalıyım" diyen el-Atiyye, bu hedefe ulaşmak için atılması gereken çeşitli adımlar olduğunu vurguladı.
El-Atiyye, Zarif ile gerçekleştirdikleri görüşmeye ilişkin ise "Görüşme ikili ilişkilerin geliştirilmesi üzerineydi. İstişarelerin devamını faydalı buluyorum" ifadesini kullandı.
İki ülke arasında anlaşma sağlanması gereken konular bulunduğunu dile getiren el-Atiyye, "Bu konuların çözümü bize iki ülke arasında serbest ticaret alanını kurulması gibi daha birçok ortak paydada anlaşmalar sağlayabilmek için yardımcı olacaktır" ifadesini kullandı.
-Cevad Zarif-
İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif de Suriye'de yaşanan süreç ve taraflar konusunda Katar ile bazı görüş ayrılıkları olmasına rağmen, iki ülkenin Suriye krizinin askeri seçenek içermeyen siyasi bir çözümle aşılması gerektiği konusunda ortak fikre sahip olduğunu belirtti.

"Her iki ülke de Suriye'deki savaşın devam edemeyeceği ve Suriye halkının kendi geleceğini kendilerinin belirleyeceği görüşünde" diyen Zarif, bu konuları iki ülkenin tutumunu birbirine yaklaştıran unsurlar olarak tanımladı. Zarif, bir soru üzerine, Suriye krizinin çözümü için İran, Katar, Türkiye ve Irak ekseninde dörtlü bir komite kurulduğu iddialarının aslının olmadığını söyledi.

Terörizm, radikalizm, milli kavgalar ve güvenlik probleminin sadece bir ülkeyi etkileyen sorunlar olmadığına işaret eden Zarif, "Tüm bölgeyi olumsuz etkileyen bu sorunların ortadan kaldırılması işbirliği ve görüş birliğine ihtiyaç duymaktadır. İran, bu ortak sorunları ortadan kaldırmak için tüm bölge ülkelerine işbirliği için el uzatıyor" değerlendirmesinde bulundu.
-İran ile Katar arasında serbest ticaret bölgesi-
Zarif, İran ile Katar'ın karşılıklı ticareti artırmak için serbest ticaret bölgesi oluşturacağı bilgisini vererek, "Bu konu dost ve komşu iki ülkenin özel sektör alanında daha fazla ticaret yapmasına imkan tanıyabilir" dedi.

Ayrıca ikili ilişkileri gözden geçirmek ve güçlendirmek için ortak çalışma komitesi kurulmasının kararlaştırıldığını belirten Zarif, "Pragmatik ve sonuca odaklı yaklaşımla bu alanda iyi sonuçlar elde edebiliriz" diye konuştu.

Kaynak: AA