Oğlunuz İntihar Etti Fişek Ücretini Ödeyin

Er Uysal Doğan’ın askerde şüpheli ölümüne ilişkin yürütülen soruşturmada takipsizlik kararı veren askeri mahkeme, erin ailesinden de 1.11 liralık fişek bedeli istedi...

Oğlunuz İntihar Etti Fişek Ücretini Ödeyin
Muş'ta intihar ettiği iddia edilen er Uysal Doğan'ın ailesi, evlerine gönderilen askeri mahkemenin kararındaki “hazine zararı” ibaresiyle şaşkına döndü. Askeri savcılık tarafından gönderilen kovuşturmaya yer olmadığına dair takipsizlik kararında, Doğan ailesinden 1,11 liralık G-3 piyade tüfeğinin fişek bedeli istendi.

Barut nasıl bulaştı?
Muş Hasköy Gökyazı Jandarma Komutanlığı'nda zorunlu askerlik hizmetini yerine getiren Uysal Doğan, 9 Aralık 2012 tarihinde şüpheli bir şekilde hayatını kaybetti. Doğan ailesine, oğullarının intihar ettiği söylendi. Kara Kuvvetleri Komutanlığı 8. Kolordu Komutanlığı Askeri Savcılığı, 20 yaşındaki Doğan'ın ölümü hakkında “kovuşturmaya yer olmadığına” karar verdi. Askeri mahkemenin Doğan ailesinin evine gönderdiği 15 Mayıs 2013 tarihli takipsizlik kararında, Uysal Doğan'ın, “ateşli silahla yaralanma sonucu” hayatını kaybettiği belirtildi. Ayrıca, söz konusu kararda, aileden “hazine zararı” ibaresi altında, 1 adet G-3 piyade tüfeğinin fişek bedeli olarak gösterilen 1.11 TL talep edildi.

Uysal Doğan'ın babası Rıza Doğan, oğlunun intihar ettiğine inanmadığını belirterek, şunları söyledi:

“Bize ilk haber verdiklerinde şüpheli ölüm, sonra intihar dediler. Kullanılan silah başkasına aitti. Savcı doyaya takipsizlik verdi. Askeri mahkeme delil toplama gereği bile duymadı. Bir üst mahkemeye dava açtık. Kararı bozdular. Süreç devam ediyor. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), Genelkurmay Başkanlığı ve Adalet Bakanlığı hakkında suç duyurusunda bulunduk. Ben oğlumun intihar ettiğine inanmıyorum. Silahın sahibi aşçı. Aynı saatlerde yemek dağıtımında olduğunu söylendi ama elinde barut izi saptandı. İfadelerine yemek dağıttığını söylüyor, peki o zaman nereden bulaştı eline bu barut?”

‘Askere göndermeyeceğim'
Hazine zararı talebine tepki gösteren baba Uysal, askeri yargıya güveninin kalmadığını vurgulayarak şöyle devam etti: “Karar elimize birkaç ay önce ulaştı. Ailece dağıldık gittik, düzenimiz yok. Askeri mahkemeye güvenmiyoruz. Dosyanın sivil mahkemeye taşınmasını istiyoruz. Bir oğlum daha var. Eğer bu dava böyle giderse, ona vicdani ret ilan ettireceğim. Oğlumu askere göndermeyeceğim.”

Öte yandan BDP Bingöl Milletvekili İdris Baluken, önceki gün Doğan'ın şüpheli ölümünü Meclis gündemine taşıdı. Baluken, Meclis'e sunduğu önergede, “Doğan'ın ölümünü intihar olarak nitelendirecek somut deliller nelerdir”, Er Doğan'ın ölümüne neden olan mermiyi hazine zararı olarak nitelendiren gerekçeler nelerdir” sorularına yer verdi.