Uzmanından ‘yaban Hayat’ Uyarısı

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Yaban Hayvanları Koruma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Lokman Aslan, bu sene merkezlerine avcılar tarafından yaralanmış bir şekilde getirilen hayvan sayısında bir artış yaşandığını söyledi.

Uzmanından ‘yaban Hayat’ Uyarısı

İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Lokman Aslan, Van Gölü havzasının yerleşik veya göçmen çok sayıda yaban hayvanına ev sahipliği yaptığını söyledi.

Doç. Dr. Aslan, “Bozulmamış doğası ve sulak alanlarıyla yaban hayvanlara ev sahipliği yapan yöremize hayvanlarda güzellik katmaktadır. Havaların sıcak gitmesi nedeniyle göçmen kuşlar yöremize gelmeye başladılar. Sulak alanlarda görülmeye başlayan hayvanlarından biri de kuğudur. Bu sene YYÜ Yaban Hayvanları Koruma Merkezi Müdürlüğü’ne avcılar tarafından yaralanmış bir şekilde getirilen hayvan sayısında bir artış yaşanmaktadır. Van halkına ve avcılardan avlanması yasak olan hayvanları avlamamaları, aksi takdirde cezai işlemle karşı karşıya geleceklerini söylemek isterim. Son günlerde de Orman ve Su İşleri Bakanlığı Van Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü tarafından birçok kişiye ceza uygulanmıştır. Ayrıca halkımızın yasak olan kartal, şahin ve kuğu gibi kuşları da avlamamaları gerekir. Evde beslenmesi yasak olan hayvanların da satışının yapılmaması ve evde bulundurulmaması gerekmektedir. YYÜ Yaban Hayvanları Koruma Merkezi Müdürlüğü olarak halkımızın bu güzelliklere sahip çıkmasını istiyoruz. Her sene bu mevsimlerde sazlıkların yakılması olayıyla karşılaşılmakta ve bu da sulak alanların bozulmasına ve yaban hayvanlarına büyük zarar veriyor. Bu gibi durumla karşılaşılan vatandaşlarımızın da Orman ve Su İşleri Bakanlığı Van Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü’ne haber vermesi gerekir. Ayrıca her sene uçkun toplama döneminde keklik yumurtası toplanması ve yırtıcı kuşların yuvalarının bozulmasıyla karşılaşılmaktadır. Vatandaşlardan bu gibi davranışlarda bulunmamalarını ve yapmaları durumunda cezai işlemle karşılaşacaklarını bilmelerini isterim. Sahipsiz, yaralanmış ve bitkin düşmüş hayvan görüldüğü takdirdi YYÜ Yaban Hayvanları Koruma Merkezi Müdürlüğü’ne veya Orman ve Su İşleri Bakanlığı Van Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü’ne haber verildiği takdirde gerekli tedavisi ve masrafları yapılacaktır” dedi.

Kaynak: İHA