Başkent’te Su Sıkıntısı Yok
Yağışsız geçen kış mevsimi başta metropol kentler olmak üzere tüm Türkiye’nin büyük bir kısmında kurak ve susuz geçecek bir yazın sinyallerini verirken, Ankara’da da mevsim normallerinin çok altında yağış düşmesine karşın barajlarda 1,5 yıl yetecek kadar su olduğu açıklandı.
Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Genel Müdürü İrfan Kaya, Başkent’te su temin edilen barajlarda bugün itibariyle su rezervinin yüzde 35 dolayında olduğunu kaydetti.
Kaya, Başkent’in içme, kullanma ve endüstri su ihtiyacının karşılandığı Kurtboğazı, Eğrekkaya, Akyar, Kavşakkaya, Çubuk-2, Çamlıdere ve Elmadağ barajlarındaki su miktarının yaklaşık 550 milyon metreküp olduğunu belirterek, “Bu rakam hiç yağmur yağmasa bile Ankara’nın 1,5 yıllık su ihtiyacını karşılayacak miktarda olduğunu göstermektedir” dedi.
Barajlardaki doluluk oranının yüzde olarak düşük görülüyor olmasının Başkentlileri yanıltmaması gerektiğini ifade eden Kaya, barajların toplam hacminin 1 milyar 600 bin metreküp gibi çok büyük olmasından dolayı toplam su kapasite yüzdesinin az görüldüğünü vurguladı.
“EN VERİMLİ PROJELERİ UYGULADIK”
Ankara’da şu anda kuraklığa bağlı herhangi bir su sıkıntısı bulunmadığını belirten Kaya, şunları söyledi:
“ASKİ olarak olası kuraklıklar karşısında mevcut su kaynaklarımızı en verimli şekilde kullanacak projeler geliştirdik. Yeni su kaynakları kazandırdık. Örneğin ASKİ olarak yapımını üstlenip Kavşakkaya Barajı’nı devreye aldık. Birçok yerde boşa akan dere sularını ıslah ederek, kontrol altına alıp şehir şebekesine bağladık. Ankara’da 2007 yılında yaşanan büyük kuraklığın ardından yapım tarihini öne alarak inşasını gerçekleştirdiğimiz, bugün bir nevi sigorta durumunda olan Kızılırmak Suyu Projesi’ni tamamladık. Yaşanacak bir kuraklık durumunda bunlar Başkent için su sorununu giderecek önlemlerden bazıları. ASKİ’nin yanı sıra DSİ tarafından yapımı gerçekleştirilen Gerede Suyu Projesi’nin de tamamlanarak devreye alınmasının ardından Başkent’in su kaynakları daha da artmış olacak. Böylece Başkent’te uzun yıllar su sıkıntısı yaşanmayacak.”
Başkentlilerin de suyu boşa harcamayarak tasarruflu kullanmaları gerektiği konusunda uyarıda bulunan Kaya, “Suyumuz bol ve içilebilir kalitededir. Musluklardan akan su dünya standartlarında temiz, sağlıklı, güvenli ve içimi en lezzetli sulardandır. Baraj havzalarımızı sürekli karadan ve havadan denetliyoruz. Bu sayede barajlarımızın kirlenmesinin önüne geçiyoruz. Barajlarımıza gelen kar ve yağmur suları aynı kalitede arıtma tesisimize ulaşıyor ve modern yöntemlerle arıtıldıktan sonra Ankaralı vatandaşlarımıza sunuluyor. Vatandaşlarımız bu nedenle gönül rahatlığıyla musluklardan akan suyu içebilirler. Mevcut su miktarımız ve yedekte bekleyen su rezervlerimizle inşallah Ankara’da uzun yıllar boyunca herhangi bir su sıkıntısı yaşanmayacak. Ancak yine de insanlarımız, zor temin edilen bu suyu daha dikkatli ve özenli kullanması gerekir” diye konuştu.
Merak edenler için su durumuyla ilgili anlık verilerin ASKİ’nin internet sayfasında yer aldığını belirten Kaya, “www.aski.gov.tr resmi internet sayfamızda barajlara gelen su miktarını ve su durumumuzu her gün güncelliyoruz. Vatandaşlarımız sitemizden günlük olarak bu bilgileri edinebilirler. Ankaralı vatandaşlarımıza birinci sınıf kalitedeki suyumuzu kesintisiz olarak ulaştırabilmek için tüm ekibimizle günün 24 saati özverili olarak çalışmaya devam ediyoruz” dedi.
BARAJLARDA SON DURUM
Başkent’in kış aylarında günlük su tüketiminin 950 bin metreküp olduğunu, yaz aylarında ise bu miktarın 1 milyon 200 bin metreküpün üstüne çıktığını söyleyen Kaya’nın verdiği bilgiye göre Ankara’ya su sağlayan barajlardaki son durum şöyle:
“Ankara’nın su gereksiniminin tek başına üçte ikisini karşılayan Çamlıdere Barajı’ndaki su rezervi 433 milyon 390 bin metreküp, Kurtboğazı Barajı’nda 53 milyon 680 bin metreküp, Eğrekkaya Barajı’nda 35 milyon 308 bin metreküp, Çubuk 2 Barajı’nda 6 milyon 908 bin metreküp, Akyar Barajı’nda 9 milyon 396 bin metreküp, Kavşakkaya Barajı’nda 11 milyon 30 bin metreküp olmak üzere toplam 549 bin 712 bin su rezervi bulunuyor.”