Depremzede Yazarın İlk İmza Günü
Eskişehir’de, 17 Ağustos 1999 Marmara depremi esnasında yıkılan 8 katlı bir apartmanda ağabeyini ve teyzesini kaybeden, kendisi de enkaz altından 20 saat sonra sağ olarak çıkartılan 29 yaşındaki Meral Şurabatır, yaşadıklarını yazdığı ‘İlk Önce Yıldızları Gördüm’ kitabı ile ilk imza gününde okurlarıyla buluştu.
Espark Alışveriş Merkezi’ndeki imza gününde okurlarıyla buluşan Şurabatır’ı, ailesi, depremzede arkadaşları, enkaz altından kendisini çıkartan 1999 yılında sağlık memuru olarak görev yapan Bayram Aslan ve dönemin Büyükşehir Belediyesi Şantiye Şefi Mesut Güler ile çok sayıda okuru yalnız bırakmadı.
Kitabıyla alakalı gazetecilere açıklamalarda bulunan yazar Meral Şurabatır, kitabında, enkaz altında teyzesiyle birlikte geçirdiği 20 saatlik süreyi anlattığını söyledi.
Enkaz altında geçen 20 saatlik süreden kısaca bahseden Şurabatır, “20 saat uzun bir süreydi. Teyzem uykusunun geldiğini söyledi.
Çünkü teyzemin yavaş yavaş bilinci kapanıyordu. Ben de onu uyutmamak için bağıra bağıra ‘seni anan benim için doğurmuş’ şarkısını söyledim. O an o şarkı aklıma geldi. Teyzem şarkı söylememden rahatsız oldu ve beni susturmaya çalıştı, ama maalesef sonuçta onu kaybettik” dedi.
“O GECE ÜRKÜTÜCÜ BİR GÖKYÜZÜ VARDI”
Şurabatır, enkazdan çıktığında ilk yıldızları gördüğünü, bu yüzden de kitabına ‘İlk Önce Yıldızları Gördüm’ adını verdiğini ifade ederek, “Deprem olmadan önce o yıldızlar beni çok korkutmuştu. Çünkü o gece ürkütücü bir gökyüzü vardı. Zaten kitabımda da yıldızların yere çok yakın olduğundan ve korkutucu olduğundan bahsetmiştim. Ama enkazdan çıktığımda görmüş olduğum gökyüzü bana çok büyük bir umut oldu. Hayata yeninden döndüğümün göstergesi oldu. O yüzden kitabımın adı da ‘İlk Önce Yıldızları Gördüm’ oldu” diye konuştu.
“EVDEN BİR TEK BEN KURTULDUM”
Yıkılan evde misafir olduklarını ve o evden sadece kendisinin sağ kurtulduğunu da dile getiren Şurabatır, şöyle devam etti:
“Yıkılan ev kendi evimiz değildi. Rahmetli teyzemin ve ananemin eviydi. Ağabeyim, teyzem ve ben o evdeydik. Teyzemin yanı sıra ağabeyim de vefat etti. O da enkazdan ölü olarak çıkmış. Evden bir tek ben kurtuldum. Ben de bu yaşadıklarımı, anılarımı kitaba dönüştürmek istedim. 2’nci kitabıma da başladım. İnşallah bundan sonra sürekli kitaplarımla karşınızda olacağım”
Şurabatır, kitap satışlarının da çok iyi olduğunu aktararak, “Kitabım yok satıyor. Satışlar beklediğimin çok çok üstünde” ifadelerini kullandı.
Yazar Şurabatır’ı enkaz altından çıkartan dönemin sağlık memuru Bayram Aslan, çıkartılma anını anlatarak şunları kaydetti:
“Deprem olduktan sonra binan üzerine geldik. Oradaki çevredekilerle beraber aşağıdan gelen sesleri, tıkırtıları duyduğumuzda iş makinelerini durdurduk ve sessiz bir ortam sağladık. Daha sonra gelen seslere yöneldik ve birçok arkadaşımızı enkaz altından çıkarttık. Bu arkadaşlarımızdan bir tanesi de Meral hanımdır. Meral hanımı mücadelesinden ötürü de kutluyorum.”
Yazar Şurabatır’ı enkaz altından çıkartan dönemin Büyükşehir Belediyesi Şantiye Şefi mesut Güler ise, depremde çöken apartmandan 13 kişi sağ olarak kurtardıklarını anlatarak, Meral Şurabatır’ın da bunlardan biri olduğunu belirtti.
Güler, yazar Şurabatır’ı kaleme aldığı kitaptan ötürü de tebrik etti.