Benin Heyetinden İzmir Ticaret Odası’na Ziyaret

Benin Ankara Büyükelçisi Moise Kerekou ve beraberindeki heyet İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş’i ziyaret etti.

Benin Heyetinden İzmir Ticaret Odası’na Ziyaret

İzmir Ticaret Odası’nı ziyaret eden Benin heyeti, ülkede barış ve istikrar çerçevesinde yatırımcıların korunduğunu ifade ederek, Başkan Demirtaş’ı olanakları incelemek üzere Benin’e davet etti. Büyükelçi Kerekou, Demirtaş’tan Benin’e gelerek yatırım olanaklarını incelemesi ve Ege Serbest Bölgesi (ESBAŞ) ile yapılan ortaklık anlaşmasının hayata geçirilmesini talep etti. Demirtaş ise iki ülke arasında direk uçuşların başlatılacağı mayıs ayında ziyareti gerçekleştirebileceğini ifade etti.

Başkan Demirtaş, Benin Cumhurbaşkanı Boni Yayi’nin Türkiye ve Benin arasında vize muafiyeti sorununun çözüleceği yönündeki sözünü de hatırlattı.

“ESBAŞ İLE BENİN ORTAKLIĞI SÜRMELİ”
Benin Ankara Büyükelçisi Moise Kerekou, İzmir’in Cotonou’ya çok benzediğini ve bu nedenle İzmir ile ortak iş alanlarının bulunabileceğini ifade ederek, Demirtaş’ın da bu konuda etkisini kullanabileceği ve İzmir’deki iş adamlarını yatırım için Benin’e çekebileceğini umduklarını söyledi.

Özellikle iki noktanın kendileri için önem taşıdığını söyleyen Kerekou, “İlki Cumhurbaşkanımıza vermiş olduğunuz sözü tutarak Benin’e gelmeniz ve iş olanaklarını yerinde görmeniz, ikincisi ise Ege Serbest Bölgesi ve Benin arasında ortaklığın sürmesidir. Şahsınıza bu ortaklığın sürdürülmesi için güven duyuyoruz. Bir ortaklık anlaşması imzalamıştık ve bunun faaliyete geçmesinin zamanıdır diye düşünüyorum” dedi.

“YATIRIMCI VAKİT KAYBETMEMELİ”
Benin Cumhurbaşkanı Boni Yayi'nin Özel Danışmanı ve oğlu Olawole Nasser Yayi ise Demirtaş’a Benin’deki çeşitli sektörlerde yatırım olanakları ile ilgili bilgi vererek, “Politik anlamda ilişkilerimiz iyi. Aynı zamanda ekonomide de gelişme var ancak özel sektör olmadan bu mümkün olamaz” dedi.

Yatırımcılar için şirket kurulum koşullarını da kolaylaştırdıkları bilgisini veren Yayi, “Bir depo ve fabrika kurulumu sırasında gerekli izinlerin alınması için süre kısaltıldı. Cotonou Limanı’na ürün getirdiğiniz takdirde eskiden 30 gün beklemeniz gerekirken bu süre 5 güne indirildi. Hükümet ve özel sektör arasında ortaklıklar için hukuksal çerçeve yoktu, bunu da oluşturduk. Bizim için önemli olan yatırımcının vakit kaybetmemesidir” dedi.

Benin’in aynı zamanda bir barış ülkesi olduğunu da söyleyen Yayi, “Biz Batı Afrika’da iyi bir örneğiz. Yatırımları finanse etmenin yanı sıra sizi sizin, sevdiklerinizin ve yatırımlarınızın da güvende olduğu bir ülkeyiz” diye konuştu.

Yayi ayrıca Benin’de enerji, tarım, denizcilik, telekomünikasyon gibi sektörlerde sunulan yatırım olanakları ile ilgili de bilgi vererek Türkiye ve Benin arasında gerçekleştirilecek yuvarlak masa toplantısına Demirtaş’ı davet etti.

İŞADAMLARINA VİZE MUAFİYETİ
İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş da Benin’e en kısa zamanda ziyaret gerçekleştirmek istediğini ifade ederek, “Benin ve Türkiye arasında uçak seferleri sanıyorum mayıs ayında başlatılacak. Biz de bunu yakından takip ediyoruz. Bu seferlerin başlatılması ile birlikte geleceğiz. Benin’deki Türk Büyükelçiliği de mayısta açılmış olur. Yuvarlak masa toplantınızı da mayısa alırsanız isabet olur” dedi.

Benin’in gerçek anlamda bir barış ve istikrar ülkesi olduğunu belirten Demirtaş, “Zaten iş adamları da başka ne ister ki. Benin’in kalkınma sürecinde iş alemi olarak etkin olmak isteriz. En kısa zamanda tarım, konserve, enerji, denizcilik sektöründen temsilciler ile birlikte Benin’e gelmek istiyoruz” dedi.

İş adamları için vize muafiyeti konusunun önem taşıdığını vurgulayan Demirtaş, “Cumhurbaşkanınız vizesiz geleceksiniz diyerek söz verdi. Şu anda ülkeler arasında ticaret çok az. Kazan kazan politikası ile karşılıklı işbirliği içinde ”dedi.

Kaynak: İHA