(özel Haber) İstiklal Savaşı Şehidi Atasının 'Şehitlik' İtibarını Geri İstiyor

Adana'da İstiklal Savaşı döneminde Fransızlar tarafından şehit edilen Kuvai Milliyeci Abdulfettah'ın torununun oğlu Önder Sayar atasının kayıtlarda şehit olarak görülmediğini ileri sürerek şehit kabul edilmesi için mücadele başlattı.


21 Aralık 1918'de Fransızlar tarafından işgal edilen Adana'yı düşman işgalinden kurtarmak için özellikle Pozantı'da halk düşmana karşı silahlanarak kahramanca mücadele edip Fransız askerini 5 Ocak 1922 yılında tamamen Adana'dan çıkarmayı başardı. O kahraman Türklerden biri de Pozantı'da Fransızlar tarafından 1920 yılında şehit edilen Abdulfettah oldu

Cumhuriyet'in ilk yıllarında Kuvai Milliye Mücahitler ve Gaziler Cemiyeti tarafından eşi Fatma Aytaç ve kızları Lütfiye Adıgüzel ile Fehime Sayar'a şehit ailesi kimlik kartı verildi.

1950 yıllarına kadar şuan Hiltonsa Oteli karşısındaki köylü pazarı içinde şehitlik heykeli bulunuyordu. Ancak günümüzde kayıtlarda İstiklal Savaşı şehidinin ismi şehitlik listesinde yer almıyor. Hiçbir kayıtlarda şehit olarak geçmiyor. Bu nedenle torunları atalarının şehitlik itibarını geri almak için mücadele etti ancak bir türlü sonuç alamadılar.

Kuvai Milliyeci Abdulfettah'ın torununun oğlu olan Teknoloji Tasarım öğretmeni Önder Sayar (37), atasının itibarını alması için mücadeleden vazgeçmeyeceğini söyleyerek, "Biz bugün buralarda rahat rahat oturuyorsak atam gibi vatanını milletini seven insanlar sayesindedir. O vatanını satmamış son kurşununa kadar Fransızlarla mücadele etmiş ve kalleşçe ensesinden vurularak Pozantı da şehit düşmüştür. Ancak günümüz kayıtlarında atam şehit olarak hiçbir yerde görünmüyor" dedi.

Kendilerinin aile olarak şehitlikten dolayı bir para ya da iş istemediklerin tek isteklerinin atalarının itibarlarının geri verilmesi olduğunu vurgulayan Sayar, "Ne asker ne de valilik kayıtlarında atam şehit olarak görünmüyor. Oysa o döneme ait Kuvai Milliyeci Abdulfettah oğlunun ailesine verilmiş olan şehit yakınları belgesi var. O belgede de kendisinin nasıl ve nerede şehit oluğu bile yazıyor. Buna rağmen kayıtlarda şehit olarak görünmüyor" diye konuştu.

Yetkililer ise konuyla ilgili kendilerine Önder Sayar tarafından başvuru olduğunu, konunun incelendiğini bildirdi.
Kaynak: İHA