Sık Ağrı Kesici Kullanmak Mide Kanamasına Yol Açabilir

Memorial Diyarbakır Hastanesi Gastroenteroloji Bölümünden Doç. Dr. Mustafa Yakut, dünyada mide kanamaları en sık olarak ağrı ağrı kesicilerin kontrolsüz bir şekilde kullanımına bağlı olarak ortaya çıktığını bildirdi.

Doç. Dr. Yakut, yaptığı açıklamada, mide kanamasının hayati sağlık sorunlarına sebep olması nedeniyle mutlaka doktor kontrolünde tedavi edilmesi gerektiğini belirtti.

Mide kanamalarının dünyada ve Türkiye'de görülme nedenlerinin farklılık gösterebildiğine dikkati çeken Yakut, "Dünyada mide kanamaları en sık olarak ağrı kesicilerin kontrolsüz bir şekilde kullanımına bağlı olarak ortaya çıkıyor. Ülkemizde de son dönemde yapılan araştırmalar ve uygulamalarda ağrı kesicilere bağlı kanamaların özellikle yaşlı popülasyonda arttığını görüyoruz. Normalde batı ülkelerinde ve Türkiye'nin batı kesiminde daha az olan Hepatit B ve karaciğer sirozuna bağlı mide kanamaları, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde sıklıkla görülüyor" diye konuştu.

- 60 yaş üstü bireyler risk altında
Doç. Dr. Yakut, mide ve yemek borusu kanaması olan hastaların aniden başlayan üşüme ve baş dönmesi, dışkının siyah, cıvık, kötü kokulu, petrol gibi olması ve kan kusma gibi önemli belirtilerle karşılaşmaları halinde kullandıkları ilaçlara bakıldığına işaret ederek, şöyle dedi:
"Hastaların yaşı, kullandıkları ilaçlar ve dozları, kalp hastası ise kan sulandırıcı ilaç kullanıp kullanmadığı, kanamaya neden olabilecek bir başka hastalığının bulunup bulunmadığı göz önünde alınarak tedavi uygulanır. 60 yaş sonrası hastalık için risk faktörü oluşturmaktadır. Bu nedenle karın bölgesinin üst batınında ağrı ve rahatsızlık duyulması, midede meydana gelen hazımsızlık ve şişkinlik şikayetleri, bulantı ve kusmayla birlikte ekşime ve yanma hissedilmesi, midede doygunluk hissi duyulması, kahve telvesi görünümünde dışkılama, makattan kan gelmesi ve halsizlik hissedilmesi gibi belirtilere dikkat edilmelidir. Mide kanamaları kontrolünde birçok yöntem kullanılır. En güvenilir yöntemlerden biri endoskopi yöntemiyle, ameliyata gerek kalmadan kanayan yer tespit edilerek o bölge hemoklips ile kapatmaktır. Bu yöntem şu an dünyada en sık kullanılan ve hastaya konfor sağlayan uygulamadır. Takılan klipsler 4-5 gün sonra o bölgede oluşan yara kapandıkça düşer ve hasta dışkılama yoluyla klipsleri dışarı atar."
Doç. Dr. Yakut, mide kanamasının iyi bir tedaviden sonra tekrarlama riski az olduğunu ancak yaşlı, sık ağrı kesici ve kan sulandırıcı ilaç kullanan hastaların kanamanın tekrarlanma ihtimaline karşı dikkatli olmaları gerektiğini belirtti.


Kaynak: AA