Gembos Ovası'nda Çiftçinin Yeni Gözdesi, Alternatif Ürünler Oldu

Beyşehir Ziraat Odası Başkanı Adem Metli, Derebucak ilçesi sınırlarında yer alan ve bereketli topraklara sahip Gembos Ovası'nın alternatif bitkilerin ekilişinin yeni adresi haline geldiğini söyledi.

Metli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yöre çiftçisinin gelir kaynağı olan Gembos Ovası'nda son dönemde büyük bir atılımın sözkonusu olduğunu söyledi.

Bugüne kadar ovayı sürekli su basmasından dolayı çiftçilerin, 40 günlük buğday ekip rızıklarını temin etme çabası içerisine girdiğini anlatan Metli, Beyşehir Gölü'nü beslemek amacıyla hayata geçirilen derivasyon projesinin devreye girmesiyle bölgenin makus talihini yenmeye başladığını söyledi.

Eriyen kar sularının Beyşehir Gölü'ne yönlendirilmesinin ardından su baskınlarından kurtulan yöre çiftçisinin, hayata geçirilen projelerle sulama imkanlarından da yoksun bırakılmadığını aktaran Metli, şunları kaydetti:
"Ovanın su ihtiyacını karşılaması için Gökpınar mevkisine gölet yapıldı. Bu göletle birlikte ova sulu tarıma da açıldı. Ama, Gembos Ovası'nda muazzam bir parçalılık var. O yüzden, arazilerin toplulaştırılması için çalışmalar başlatıldı. Bu çalışmanın da sona ermesi ile burada daha güzel tarım imkanları oluşacak. Bölgede 2 yıl önce yaşanan şiddetli soğuklarla birlikte üretici ürününü kaybedince, hububat tarımından hemen hemen vazgeçti, alternatif bitkilerin ekilişine yöneldi. Özellikle patates ve yeşil fasulye gibi ürünler ekmeye başlayan, bahçe ürünlerine yönelen yöre çiftçisi sulama imkanlarının da olması nedeniyle şu anda mükemmel bir gelir elde ediyor. İnanıyorum ki, Gembos Ovası bundan sonraki süreçte adeta tarımın ve alternatif bitkilerin yetiştirilmesinin ana kaynağı olacak. Çiftçimiz burada çok güzel yeni ürünler geliştirecek."
Kaynak: AA