Eğitimci Balcı Açıklaması

Eğitimci yazar Mahmut Balcı, “Sosyal medyada paylaştığımız, beğendiğimiz her şeyden sorumluyuz” dedi.

Eğitimci Balcı Açıklaması

Esenler Anadolu İmam Hatip Lisesinin değerler eğitimi çalışmaları kapsamında Değerleri Yaşamak ve Yaşatmak konulu bir söyleşi düzenlendi.

Söyleşi müdür yardımcısı Özcan Yüksel’in takdimiyle başladı.

Eğitimci Balcı da, insanın yaşadığı çevrede olan bitenlere karşı duyarlı olması gerektiğini belirterek şöyle konuştu: “Bilge insanlara göre insanlar çok şey bildiğini zanneder. Ancak, kendini bilen her insanın yeni şeyler öğrendiğinde çok az şey bildiğini kabul eder. Bir derdimiz var mı, niçin yaşıyoruz, bir davamız var mı, bir kaygımız var mı, her şey yolunda gidiyor mu, sokaklar, yürüdüğümüz yollar kimin, çevrenin üzerimizdeki etkisi nedir gibi sorulara cevaplar vermek gerektiğini bilmesi gerekir.”
İmam hatip neslinin gerek dini ve gerek insani sorumluluklar noktasında daha fazla duyarlı olması, insanlığa hizmet görevini en güzel şekilde yapmaya çalışması, İslam ümmetinin yaşadığı sorunları kendisine dert edinmesi gerektiğini anlatan Balcı, şunları söyledi: “Müslümanın görevi yola taş döşemek değil yoldaki taşları kaldırmak olmalı. Duyarlı bir müslüman olmak İslam kardeşliği için çalışmayı, mazlumlara yardım etmeyi gerektirir. Çünkü bunlar birer ibadettir. Sözde müslüman olmak yetmez. İslam’ın emrettiklerini yapmalıyız." Müslümanlık aynı zamanda iyi bir insan olmak olduğunu anlatan Balcı, sözlerine şöyle devam etti: "Şayet komşumuzda bir yangın varsa bize de sıçrama ihtimalinin olacağını düşünmeliyiz. Her gün binlerce ekmek çöpe giderken birileri açlıktan ölmektedir. Dünyaya yön veren markaların dünya barışına ne kadar hizmet edip etmediklerini merak edelim. Ancak ne yazık ki çoğumuz bu çelişkilerin farkında değiliz. Tercih ettiğimiz, tükettiğimiz markalara dikkat edelim. Bir müslüman için çok önemli olan maddi ve manevi değerlerin neler olduğunu bilmeliyiz. Sağlam bir fiziksel duruş için önce sağlam bir zihinsel duruşa, sağlam bir bakış açısına ihtiyacımız vardır. Çünkü zihinsel duruş fiziksel duruşa yön verir. Pusulamız Allah'a ve peygambere itaat olmalıdır.”
Mahmut Balcı, öğrencilerin sosyal medyayı nasıl kullanmaları gerektiği konusunda da şunları söyledi: ‘Sosyal medyada paylaştığımız, beğendiğimiz her şeyden sorumluyuz. Sosyal medyanın yararları kadar zararları da var. Manevi ve etik değerlere bağlı inançlı bir müslüman teknolojiyi doğru kullanmalı. Dini açıdan baktığımızda her söz ve davranışımızın ameli salih çerçevesinde olması gerekir. Beğendiğimiz ve paylaştığımız her şeyden sorumlu olacağız. Başka davranışlar gibi sosyal medyada yaptığımız ve paylaştığımız her şeyin hesabını sorgu meleklerine vereceğiz. Bundan dolayı yaptığımız her iş gibi sosyal medyada yazdığımız her cümlemizin, paylaştığımız ve beğendiğimiz her şeyin helal dairesinde olmasına dikkat etmeliyiz. Sosyal medyada her şey yazmaya ve paylaşmaya gelmez. Çünkü at çamuru tutmazsa bile sosyal medyada izi kalır. Aksi halde daha sonra bunların pişmanlığını duyarız.”
Kaynak: İHA