İnebolu Cezaevinde 'Empati ve Önyargı” Konulu Konferans Verildi

İnebolu M Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda, hükümlü ve tutuklulara yönelik “Empati ve Önyargı” konulu konferans verildi.

İnebolu Cezaevinde 'Empati ve Önyargı” Konulu Konferans Verildi

İnebolu M Tipi Cezaevi 1. Müdürü Uzm. Pdr. Mehmet Aksu’nun konuşmacı olarak katıldığı konferansta, Cezaevi 2. Müdürü Ahmet Eser, Kurum Öğretmeni Mustafa Murat Ünlü, cezaevi personeli ile hükümlü ve tutuklular katıldı.

Konferansta İnebolu M Tipi Cezaevi 1. Müdürü Uzm. Pdr. Mehmet Aksu, toplumda sıklıkla kullanılan fakat en çok karıştırılan kavramlardan biri olan empatinin özelliklerinden bahsetti.

Aksu, “Biriyle empati kurabilmek için, insanın kendisini karşıdaki kişinin yerine koyarak, ona onun bakış açısıyla bakması, karşısındakinin duygu ve düşüncelerini bilişsel ve duygusal yönüyle “doğru” olarak anlaması gerekir. Empatinin önündeki en büyük engellerin başında önyargı, benmerkezcilik ve dinleme sorunu gelmektedir. Zira yeterince dinlememiş ve karşımızdakini tam olarak anlamamış olmak, yine kişiyi önyargıya itecektir. Benmerkezcilik ve empatik anlayış ise birbiriyle bağdaşmaz. Ben merkezci davranan bir kişinin, karşısındakinin rolüne girmesi ve olaylara onun bakış açısından bakması, yani empati kurması mümkün değildir. Tabiri caizse sadece kendine yontmaktır. Fakat ‘Bizler birbirimizi dinler ve anlarsak limana birlikte yürürüz’ Şuan sizlerin burada bulunmasının en büyük sebeplerinden biri yeteri kadar dinlemiş olmamanızdır. Doğru kararlar verebilmemiz için karşımızdakini iyi dinlememiz gerekir. Bu kişi eşimiz, arkadaşımız, astımız veya üstümüz kim olursa olsun gerektiği kadar dinlememişsek, davranışlarımız empati kurarak sergilenmemişse hatalı sonuç çıkacaktır. Empati sayesinde insan ilişkileri gelişir. İnsanlar arasındaki çatışmalar azalır. Bireyin karşısındaki insanı kendi yerine koyması ile birey karşısındakinden gelecek tepkiyi bilir ona göre de davranış sergiler. Ancak şunu da belirtmek isterim ki bir insanın sahip olduğu düşüncelerin aynısına sahip olmak empati değil sempatidir. Karşımızdaki kişiye sempati duyuyorsak onunla birlikte acı çeker ya da seviniriz. Sempati duyduğumuz kişiyi anlamamız gerekli değildir; ''yandaş'' olmak esastır” dedi.

Konferansın sonunda Aksu, “En Büyük Haz Paylaşım, En Değerli Dost Vermiş Olduğun Doğru Kararlardır” diyerek konuşmasını kendi yazmış olduğu “Ranza Komşum’ adlı şiirini okuyarak tamamladı.
Kaynak: İHA