Güney Sudan'daki Olaylar

Güney Sudan'daki krize son vermek için yürütülen müzakerelerin 2. turunun açılış oturumunda, taraflar, müzakerelerin devam etmesinin önemli olduğu görüşünde birleşti

Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da yürütülen müzakerelerin 2. turunun başlaması, Güney Sudan hükümeti ve Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit'in görevden aldığı eski yardımcısı Riek Machar liderliğindeki muhalif grupların heyeti tarafından memnuniyetle karşılandı. Taraflar, açılış oturumunda müzakerelerin devam etmesinin önemini vurguladı.
Açılış oturumunda konuşan Güney Sudan hükümetini temsil eden heyetin başkanı Nhial Deng Nhial, "Hükümet, şartsız diyaloğa bağlı ve barış sağlanması için diğer tarafla işbirliği yapmaya çalışıyor" dedi.

Arabulucu olan Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi'ne (IGAD) bağlı heyetin sarf ettiği çabayı takdir eden Nhial, barışa ulaşmak için müzakerelere katıldıklarını ancak muhalif tarafın imzalanan anlaşmayı zaman zaman ihlal ettiğini belirtti.

Nhial, ihlallerin, muhalif tarafın, yandaş güçlerini kontrol altına alamamasından kaynaklandığını ifade etti.

Riek Machar'a bağlı grupları temsil eden heyetin başkanı Taban Deng ise "Cuba hükümetinin, geri kalan tutukluları serbest bırakmaması, anlaşmaya saygı duymaması ve ihlal etmesi anlamına geliyor" diye konuştu.

Güney Sudan'ın geleceğinin masaya yatırılmasından dolayı müzakerelerin son derece önemli olduğunu vurgulayan Deng, geniş kapsamlı milli uzlaşıya ihtiyaç duyduklarını ve bunun için burada bulunduklarını belirtti.

Machar'a bağlı heyet, Güney Sudan'da darbe girişiminde bulunmakla suçlanarak gözaltına alınan ve yürütülen müzakerelerin ilk turu kapsamında 7'si serbest bırakılan 11 kişiden geri kalan 4 kişinin de serbest bırakılmasını talep ediyor.
Güney Sudan Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit'in, görevden aldığı yardımcısı Machar'ı 16 Aralık'ta başarısız bir darbe girişiminde bulunmakla suçlamasının ardından çok sayıda siyasi ve üst düzey askeri yetkili gözaltına alınmış, çıkan şiddet olayları nedeniyle ülkede olağanüstü hal ilan edilmişti.
Krize çözüm bulunması amacıyla hükümet yetkilileri ile Machar'a bağlı heyetler arasında Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da 3 Ocak'ta başlayan ve IGAD'a bağlı arabulucu heyetin gözetiminde yürütülen müzakereler kapsamında, 23 Ocak'ta çatışmalara son verilmesini öngören bir anlaşma imzalanmıştı. Müzakerelerde, Machar'a bağlı heyetin başlıca talepleri arasında yer alan 11 tutuklunun serbest bırakılması konusunda ihtilaf çıkmış ve meselenin daha sonra tartışılması konusunda ittifak sağlanmıştı. Bu kapsamda, gözaltına alınan 11 kişiden 7'si, 29 Ocak'ta serbest bırakılmıştı.
Müzakerelerin 2. turu, bu akşam Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da başlamıştı.
Kaynak: AA