Astronomlar 4 Yeni Galaksi Kümesi Keşfetti

İki uzay uydusundan alınan verileri yeni geliştirilen bir yöntemle birleştirmeyi başaran bilim adamları, 4 yeni galaksi kümesi keşfetti.

Dünya'dan 10 milyar ışık yılı uzaklıkta bulunan kümeler, Avrupa Uzay Ajansı'na (ESA) ait Planck ve Herschel uydularından alınan verilerin birleştirilmesiyle ortaya çıkarıldı.
İngiltere'deki Imperial College London adlı araştırma üniversitesi Fizik Bölümü'nden Dr. David Clements'in başkanlığındaki ekip tarafından tanımlanan galaksi kümeleri, üniversitenin internet sitesinde bilim dünyasına tanıtıldı.
Araştırmacılar, bulunan kümelerin, şu an yaklaşık 13,8 milyar yaşında olduğu bilinen evrenin 3 milyar yaşındaki görünümünü yansıttığını belirtti.

-Galaksi kümesi nedir-
Bünyelerinde, çekim gücüyle birbirlerine bağlı çok sayıda galaksi barındıran galaksi kümeleri, evrendeki en büyük kütleye sahip nesneleri oluşturuyor. Galaksi kümeleri, büyüklüklerine bağlı olmak üzere bünyelerinde yüzlerce veya binlerce galaksi barındırabiliyor.
Daha önce de daha yakın mesafelerde ve daha yakın zaman dilimlerini yansıtan galaksi kümeleri keşfedilmişti. Ancak bu yapıların nasıl oluştuğunun anlaşılması için daha uzak ve eski zamanları yansıtan galaksi kümelerinin ortaya çıkarılması, bilim dünyası açısından büyük önem taşıyor.
Yeni uygulanan teknik yardımıyla 2 bin yeni galaksi kümesinin daha ortaya çıkarılabileceğini vurgulayan araştırmacılar, böylece galaksi kümelerinin nasıl oluştuğuna ilişkin daha detaylı bir tarih cetvelinin oluşturulmasının mümkün olabileceğine işaret etti.
Yaptıkları keşfe ilişkin açıklamada bulunan Clements, daha önce, daha uzak mesafelerde yer alan galaksilerin tanımlanmış olmasına karşın, şimdiye kadar bulunan en uzak galaksi kümesinin Dünya'ya 9 milyar ışık yılı uzaklıkta olduğunu ve evrenin 4,5 milyar yaşındaki halini yansıttığını belirtti.

Clements, "Yeni yaklaşımımız şimdiden bundan daha uzak mesafede bir kümenin varlığını ortaya çıkardı ve bunun da ötesine gidecek potansiyelinin bulunduğuna inanıyoruz" dedi.


Kaynak: AA