Dünya Bankası Bu Yıl Tacikistan'ın Yüzde 6 Büyüyeceğini Öngörüyor

Dünya Bankası, bu yıl Tacikistan'daki ekonomik büyümenin yüzde 6 oranında gerçekleşeceğini öngörüyor.

Ülkedeki temaslarının ardından başkent Duşanbe'de bir basın toplantısı düzenleyen Dünya Bankasının Avrupa ve Orta Asya'dan sorumlu Başkan Yardımcısı Laura Tuck, son yıllarda Tacikistan'ın ekonomik kalkınma açısından önemli gelişmeler kat ettiğini kaydetti.

Tuck, Dünya Bankası tahminlerine göre bu yıl ülke ekonomisinin yüzde 6 oranında büyümesinin öngörüldüğünü belirtti.

Tuck, halen ülkede Dünya Bankası tarafından malileştirilen, toplam tutarı 220 milyon dolarlık olan 13 projenin gerçekleştirilmekte olduğunu ifade ederek, şu anda Dünya Bankasının Tacikistan ile işbirliğine yönelik 3 yıllık yeni stratejisinin hazırlanmakta olduğunu dile getirdi.
Tacikistan'ın vereceği öncelikler arasında, kendine yetecek gıda ve enerji güvenliğinin sağlanması ile ulaşım çıkmazından çıkmak olduğunu vurgulayan Tuck, projelerinin her ülkenin öncelikli konularıyla bağlantılı olduğunu, ulaşım altyapısının geliştirilmesinin bölgesel işbirliği ile de bağlantılı olduğunu aktardı.
Tacikistan hükumetine, ülkedeki kullanıcılara yönelik elektrik fiyatlarının arttırılmasına ilişkin önerileriyle ilgili de açıklama yapan Tuck, bunun ülke ekonomisinin geliştirilmesi ve devlet elektrik işletmelerinin istikrarlı faaliyeti için önemli olduğuna dikkati çekti.
Tuck, ülkedeki temasları çerçevesinde Cumhurbaşkanı İmamali Rahman ile de bir araya geldi. Görüşmelerde 2015-2018 yıllarına yönelik Dünya Bankasının Tacikistan Stratejisi, Tacikistan-Afganistan-Türkmenistan demiryolu projesinin Tacikistan kısmının Dünya Bankası tarafından finanse edilmesi, bölge ülkelerinin talebi üzerine Dünya Bankası tarafından ekspertizi yapılmakta olan ülkedeki Rogun Hidroelektrik Santrali projesi ve tarafları ilgilendiren diğer konular ele alındı.
Tuck, ülkedeki temasları çerçevesinde ayrıca Tacikistan Milli Üniversitesinde öğretim görevlileri ve öğrencilere küresel ekonomi üzerine bir konuşma yaptı.
Dünya Bankası tarafından bugüne kadar Tacikistan'a 750 milyon dolarlık teknik ve mali yardımlar yapıldı, halen ülkede 223 milyon dolarlık 13 proje gerçekleştiriliyor.
Kaynak: AA