Dr. Ündağ; 'Sigara Bağımlılığı Önlenebilir Bir Sorun'

Nazilli Devlet Hastanesi, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla düzenledikleri etkinliklerle Nazillilileri sigara bırakmaya davet etti.

Dr. Ündağ; 'Sigara Bağımlılığı Önlenebilir Bir Sorun'

Nazilli Devlet Hastanesi içerisinde stant açılarak hasta ve hasta yakınlarına bilgilendirme yapılırken, sigarayı bırakmak isteyen bağımlılara da yardımcı olundu. Baştabip yardımcısı Dr. Ferah Aslan da Sigara Bırakma Polikliniğini ziyaret ederek Uz. Dr. Hatice Özkayran’dan çalışmalar hakkında bilgiler alırken, Nazilli Devlet Hastanesi Yöneticisi Dr. Nail Ündağ ise: “Sigara kullanımı ve sigara bağımlılığı önlenebilir bir sorundur” dedi.

Sigara kullanımı halk sağlığını tehdit eden ve mutlaka mücadele edilmesi, önlenmesi gereken bir sorun olup 2024 yılına kadar 150 milyona yakın insanın sigaraya bağlı hastalıklardan öleceği tahmin edilmektedir diyen Dr. Ündağ; “Hastanemiz bünyesinde ‘Sigara Bırakma Polikliniği’ bulunmaktadır. Buda sigara bırakmak isteyen vatandaşlarımız için iyi bir fırsattır diye düşünüyorum. Oysa sigara kullanımı ve sigara bağımlılığı önlenebilir bir sorundur. Bırakıldığında daha uzun ömürlü ve daha sağlıklı bir şekilde yaşanılabileceği, sigaradan başka şeylere harcayabileceğiniz zaman ve paranın olacağı da unutulmamalıdır. 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü vasıtasıyla ile tüm halkımızı, ülkemizde her yıl binlerce kişinin ölümüne sebep olan sigara ve tütün mamullerinden uzak durmaya ve sigarayı bırakmaya davet ediyorum” şeklinde konuştu.

‘MÜCADELENİN ÖNEMİ HER GEÇEN GÜN ARTIYOR’

Nazilli Devlet Hastanesi Sigara bırakma Polikliniği şefi Uzman Doktor Hatice Özkayran ise; “Aktif ve pasif sigara içicilik ölümlere, hastalıklara, sakatlıklara ve psikolojik sorunlara neden olarak kişi ve toplum sağlığını tehdit etmektedir. Sigarayı kullananların havaya kattığı çevresel tütün dumanına maruz kalmanın güvenilir eşik dozu yoktur. Duman olarak çok küçük miktarının bile zararlı olduğu kanıtlanmıştır. Bu zarardan korunmanın tek çaresi kapalı alanların tamamen sigarasızlaştırılması, dumansızlaştırılmasıdır. Sistematik bir mücadele verilememesi halinde sigaranın neden olduğu ölümlerin artacağı da bilinmelidir. Bunun içinde günümüzde sigara ile mücadelenin önemi her geçen gün artmaktadır. Bir bağımlılık olan sigara içiminden kurtulmak için bireysel çabalar çok değerlidir ancak bir hastalık olarak kabul edilen bu davranıştan kurtulabilmek için sağlık çalışanlarının desteği de çok önemlidir” dedi.

Kaynak: İHA