Mediva Hastanesi’nde Karbonmonoksit Ölçüm Testi

Mediva Hastanesi, 09 Şubat “Dünya Sigarayı Bırakma Günü” nedeniyle 09-16 Şubat tarihlerinde hastalarına ücretsiz karbonmonoksit ölçüm testi yapmaya başladı.

Mediva Hastanesi’nde Karbonmonoksit Ölçüm Testi

Dünya Sigarayı Bırakma Günü nedeniyle Mediva Hastanesi’nde karbonmonoksit ölçüm standı kuruldu. Hastaneye muayene olmak için gelenler, kurulan stant önünde vücutlarındaki karbonmonoksit miktarını öğrenmeye çalıştı. Hastalar, görevliler ve Mediva Hastanesi Göğüs Hastalıkları ve Tiberküloz Uzmanı Uzm. Dr. Saliha Ercan Bütün tarafından tutulan ölçüm çubuğunu üfleyerek test edildi.

Yapılan ölçümler sonucunda vücutlarındaki karbonmonoksit miktarı az çıkanlar, gönül rahatlığı ile hastaneden ayrılırken, miktar fazla olanlar ise görevliler tarafından sigara içmemeleri konusunda uyarılarak ücretsiz muayene oldular. Yapılan teste göre nefeslerinde bulunan karbonmonoksit miktarı 0-2 birim arasında olanlar sigara kullanmayanlar kategorisine girerken, 3-5 arasında olanlar pasif içici, 5 olanlar nikotin bağımlısı, 7 olanlar şofben kaçağına eşdeğer, 12 olanların ise araç kullanamayacak kadar kötü durumda olduğu belirtildi.

Yaptıkları testlerle kandaki karbonmonoksit oranını gördüklerini belirten Mediva Hastanesi Göğüs Hastalıkları ve Tiberküloz Uzmanı Uzm.Dr. Saliha Ercan Bütün, “Hastanemizde 9-16 Şubat tarihleri arasında karbonmonoksit ölçüm testleri yapıyoruz. Bu kullanılan sigaraların kişilere verdiği zararları ortaya çıkarması açısından ücretsiz bir testtir. Yüksek sigara kullanan hastalarımıza da mutlaka bırakma ile ilgili takviyeler ve önerilerde bulunuyoruz. Bundan 1 ay öncede solunum fonksiyonu testleri ücretsiz bir şekilde hastanemizde yapıldı. Bu da akciğerlerin ne kadar etkilendiğini gösteren bir testtir. Bütün bu karbonmonoksit ve solunum fonksiyonu testlerindeki bozukluklar sigaranın etkilerini ve zararlarını gösteriyor. Kişi bırakmaya karşı daha gönüllü oluyor. Onun için bu kampanyaları hastanemizde sürdürüyoruz. Tamamen sigarasız bir toplum ve sigara içmeyen bir insan oluşturmak istiyoruz. İnsan vücudunda karbonmonoksidin 2 ve altında olması gerekiyor. 2’nin üzerinde olduğu zaman sigaranın akciğere olan etkilerini gösteriyor. Maalesef bugün yaptığımız testlerde 7 ve üzerinde gördük. Gerçekten içme alışkanlığımız çok fazla. Bunu toplumdan kurtarmak istiyoruz. Buradaki ölçüm kandaki karbonmonoksit oranını gösteriyor. Bu sigara içme ile paralel olarak bu miktar artabiliyor. Hastalar bunu somut olarak gördükleri için bırakmaya daha gönüllü oluyorlar. Sigara içilmesi kanın oksijenlenmesini bozuyor. Dokuların kanlanmasını azaltabiliyor. Bunun yükselmesiyle beraber beyin fonksiyonları etkilenebiliyor. Bunlar bir şekilde sigaradan zehirlenme belirtisidir” dedi.

Kaynak: İHA