İran’ın Taş Evleriyle Ünlü Hewraman Bölgesinde Pir Şaliyar Düğünü
İran’ın Irak sınırındaki bölgede tarihi taş evleriyle dünya fotoğrafçılarının ilgi odağı olan Hewraman’da, 11. yüzyılda yaşamış Zerdüşt âlim Pir Şaliyar’ın temsili düğünü sonunda düzenlenen zikir ayini ve meşhur taş evlerini, dünya fotoğrafçıları ile birlikte,Türk fotoğraf sanatçıları görüntüledi.
19. yüzyılda Batılı seyyahların, Kartallar Yuvası dedikleri dağlık bölgedeki Uraman Taht, Zerdüştlerin sığınağıydı. İran ve Irak Kürt bölgesi arasında kalan bu muhteşem tarihi yapılara sahip bölgede günümüzde 3 bin kişi yaşıyor. Pir Şaliyar’ın evinin ve türbesinin bulunduğu bu yer, derin bir vadide basamaklar halinde yükselen taş evleriyle bir taş ülkesini andırıyor. Her evin damı aynı zamanda bir üstteki evin avlusunu oluşturuyor, sokaklar bu avlular aracılığıyla birbirine bağlanıyor. Köyün bu görüntüsü dünya fotoğrafçılarının ilgisini cezbediyor.
21 Ocak-20 Şubat tarihleri arasına yapılan Pir Şaliyar anma törenine Türkiye'den ulaşmak için, Hakkari’den başlayan ve 11 saat süren zorlu bir araç yolculuğu gerekiyor. Türkiye’den katılan fotoğraf sanatçıları Zeki Yavuzak, Hüseyin Turgut ve Hakan Yaralı ve çeşitli ülkelerden gelen kalabalık bir grup fotoğrafçı, Pir Şaliyar düğününü görüntüledi.
Pir Şaliyar’ın evinin önünde öğle namazı sonrası başlayan törene katılan köylüler halka oluşturarak teflerle ritim tuttular. Genç ve yaşlı bütün köylüler, dervişler, civar kentlerden ve köylerden Pir Şal i yar’ı anmak için gelenler kol kola geçip tef çalan grubun çevresinde geniş bir halka kurdu ve zikre başladı.
Zikre katılanların sayısı zaman geçtikçe çoğalmaya başladı.
İnsanlar, diğer evlerin damlarına taşıp başka halkalar oluşturdu. Tef çalmaktan yorulanların yerini başkası aldı ve gün boyu ritim hiç susmadı. Saatlerce süren zikir akşama doğru son buldu. Pir Şaliyar’ın temsili düğünü coşkulu bir zikir merasimiyle tamamlandı. Yapılan dualar ve çekilen hu’lar ile Pir yâd edilmiş oldu.
Rivayete göre, Buhara kralı konuşmakta ve duymakta güçlük çeken dünyalar güzeli kızı Şah Bahar Hatunu tedavi etmesi için Pir Şaliyar’a gönderir. Kız eğer iyileşirse Pir Şaliyar ile evlendirilecektir. Uzun süren tedavi sonucunda kız iyileşir ve Pir Şaliyar’a gelin olur. Fakat münzevi bir hayat yaşayan Pir Şaliyar’ın düğün yapacak gücü yoktur. Tüm Hewramanlılar bir araya gelir, saygı duydukları ve çok sevdikleri Pir için dillere destan bir düğün düzenlerler.
O günden sonra her yıl Pir Şaliyar için köyde temsili düğün olarak çeşitli etkinlikler düzenlenir. Bu etkinlikler coşkulu bir zikir merasimiyle tamamlanır