Mustafa İngenç’in Doktora Tezi Acı Bir Gerçeği Gözler Önüne Serdi

Kütahya Vali Yardımcısı Araştırmacı-Yazar Mustafa İngenç, Dumlupınar Üniverisitesi'ndeki doktora tezinin acı bir gerçeği de gözler önüne serdiğini dile getirdi.

Mustafa İngenç’in Doktora Tezi Acı Bir Gerçeği Gözler Önüne Serdi
İngenç, "Yaptığım çalışmalarda maalesef Kütahya camilerinde birçok kitabe ve çinilerin ortadan kaybolduğunu tespit ettim" dedi

Doktora çalışması sonrasındaki gerçekleri açıklayan Mustafa İngenç, “Doktora tezim nedeniyle uzun süreden beri Kütahya camilerinde incelemeler yapıyorum. Yerlerinde yaptığım çalışmalarda maalesef Kütahya camilerinde birçok kitabe ve çinilerin ortadan kaybolduğunu tespit ettim. Bilindiği gibi Prof.Dr. İsmail Hakkı Uzunçarşılı, 1932 yılında 'Kütahya Şehri'isminde bir kitap yayımlamış. O yıllardan beri bu eser araştırmacılara sağlam bir kaynak olmuştur.Bu kitapta fotoğrafı olan 1789-1830 döneminde 'Anadolu Eyaleti' olan ve Anadolu Beylerbeyi tarafından yönetilen Kütahya’da bazı tarihi çini ve kitabelerin bu gün artık yerlerinde olmadığını üzülerek tespit ettim. Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Müze Müdürlüğüne bu tarihi eserlerle ilgili bir kayıt olmadığı anlaşılıyor” dedi.

Dumlıpınar Üniversitesi Tarih Bölümü'nde doktora tezini tamamlayan Mustafa İngenç, camilerde kayıp olan eserleri şöyle açıkladı: “Prof.Dr.İsmail Hakkı Uzunçarşılı'nın 'Kütahya Şehri' kitabında yer alan ancak bugün olmayan eserler şöyledir: Ali Paşa(Alo Paşa) Camiinde 1797 yılında yapılan tarihi 2 çini kitabesi ve ana giriş kapısındaki 2 çini yerlerinde yok.Yerleri boş kalmış. Hisarbey (Saray Camii) 2 adet tarihi ahşap dua levhası yok olmuş.İmaret Mescidi'nde sanat eseri Mimberi bütünüyle ortadan kaybolmuş.Muvakkithane de Padişah tuğrası yerinde yok. Kütahya Şehri kitabının yayınlandığı yıl olan 1932 yılında mevcut olan bu tarihi eserler demek ki 1932 yılında sonra yok olmuş. Bunların ne olduklarını ve akıbetlerini araştırmak Vakıflar Genel Müdürlüğüne ve Kültür bakanlığına düşer. Bu kayıplar sadece 1789-1832 yılları arasında Anadolu eyaleti olduğu dönemde yapılan camilerdeki kayıpları kapsamaktadır. Bunun dışındaki dönemlerde ise tam bir araştırma ve inceleme yapılmamıştır.Aslında genel bir tarama ve tespitler yapılmalıdır. Kimbilir daha neler kayıptır? Buradan yetkililere sesleniyoruz. Paha biçilemez bu tarihi eserler nerede? çalındı mı, yağmalandı mı. Akıbetleri nedir?.bunların cevabını bekliyoruz.Takipçisi olacağımızı da bilmenizi istiyoruz."
Kaynak: İHA