Türkiye’de İnsanların Yüzde 69,3’ü Tanımadığı Birine Yardım Etmek İstemiyor
Ünlü aktivist ve toplum gönüllüsü İbrahim Betil, bağımsız bir düşünce kuruluşunun araştırmasına göre Türkiye’de insanların yüzde 69,3’ünün tanımadığı birine yardım etmeyi istemediğinin ortaya çıktığını söyledi.
2002’de kurduğu Toplum Gönüllüleri Vakfı ile 2 milyona yakın insanın yaşamına dokunan, Afrika’nın en küçük ülkesi Gambiya’da hayvancılık faaliyetleriyle yoksul ailelerin ekonomik yaşamlarını güçlendiren eğitim gönüllüsü İbrahim Betil, toplumumuzun gönüllülük faaliyetlerine ve sivil toplum kuruluşlarına olan bakış açısına değindi. Betil, bağımsız düşünce kuruluşu Legatum Enstitü tarafından yapılan araştırmaya göre Türkiye’de insanların yüzde 69,3’ünün tanımadığı birine yardım etme eğiliminde olmadığı gibi, gönüllü olarak bir işte çalışmayacaklarını açıkladıklarını söyledi.
Bankacılık sektöründeki başarılı çalışmalarını zirvede bırakıp, yaşamını sivil toplum çalışmalarına adayan eğitim gönüllüsü İbrahim Betil, Türkiye’den başlayıp Afrika’ya kadar uzanan gönüllülük faaliyetlerini Yaşar Üniversitesi öğrencileri ile paylaştı. Yaşar Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (YÜSEM) tarafından düzenlenen 5 Aralık Dünya Gönüllüler Günü Konferansı’nda konuşan Betil, toplumdan daha fazla destek görmek için sivil toplum kuruluşlarında şeffaflık ve hesap verilebilirlik ilkelerinin yerleşmesi gerektiğini vurguladı. Betil, "Yaptığınız işlerde topluma karşı güveni sağlamak sizin sorumluluğunuzdadır. Söylemlerinizle eylemleriniz birbirleriyle örtüşmeli. Kanunen gelirin yüzde 33’ünü gider olarak kullanma hakkımız olduğu halde Toplum Gönüllüleri Vakfı olarak gelirlerimizin yalnızca yüzde 8’ini idari gider olarak harcıyoruz. Kuruluşumuzdan bu yana da uluslar arası bağımsız bir denetim kuruluşu tarafından denetimimizi sağlıyoruz” dedi.
“NE BİRBİRİMİZE NE AİLEMİZE GÜVENİMİZ YOK”
ABD’de 1,6 milyon, Fransa’da 880 bin, İsveç’te ise 190 binin üzerinde sivil toplum kuruluşunun bulunduğunu belirten Betil, Türkiye’deki sivil toplum kuruluşlarının 108 bin civarında olduğunu söyledi.
Pek çok Avrupa ülkesinde ülke nüfusunun yarısından fazlasının sivil toplum kuruluşlarına üye olduğunu kaydeden Betil, Türkiye’de bu sayının 8 milyon olduğunu ifade etti.
Kurumların ve bireylerin daha iyi bir toplum için sorumluluklarını artırması gerektiğine inandığını söyleyen Betil, “Legatum Enstitü tarafından yapılan araştırmaya göre Türkiye’de insanların yüzde 69,3’ü tanımadığı birine yardım etme eğiliminde değil. Aynı araştırmaya göre ‘son bir ay içinde gönüllü bir işte çalıştınız mı?’ sorusuna ise toplumun yalnızca yüzde 4,2’sinin evet cevabı verdiği görüldü.
Bu sayının dünya ortalaması yüzde 19,1. Bu gönüllülükte nerede olduğumuzu gösteriyor. Ayrıca Türkiye’deki insanların birbirine olan güvenini araştıran enstitü, Türkiye’de bu sayının yüzde 8,4’te, dünyada ise yüzde 24,1 oranında olduğunu açıkladı.
Ayrıca insanların aileye ve arkadaşlara güvenme oranı ise Türkiye’de yüzde 69.2 iken, dünyada bu oran 80.6” şeklinde bilgi verdi.