Yüzlerce Hastalıktan Bir Adım Önde Gitmek Mümkün

Merkezi sinir sisteminden kronik sindirim bozukluklarına, anormal psikomotor gelişimden kalp hastalıklarına kadar çok sayıda hastalığın "metabolizma" laboratuvarlarda mercek altına alınarak hastalıkların erken tanınması ve tedavi edilmesi sağlanıyor.

İzmir'de ilk kez devlet hastanesinde açılan, Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesindeki Metabolizma Laboratuvarının idari sorumlusu Biyokimya Uzmanı Dr. Fatma Demet İnce, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni doğan tarama testlerinden, amino asit analizi gibi birçok alanda araştırma yaptıklarını belirtti.

Metabolizma hastalıklarının bir bölümünün yenidoğan ve erken çocukluk döneminde dolaşım, solunum, sindirim ve merkezi sinir sistemi hastalıkları, psikolojik rahatsızlık ve hareket bozukluğuna neden olabileceğini dile getiren İnce, kan, idrar ve beyin omurilik sıvısı üzerinde yaptıkları taramalarda bazı hastalıkların önceden tanınabileceğini kaydetti.

Ulusal sağlık sisteminde fenilketonüri, biyotinidaz ve hipotiriodi taramalarının yapıldığını kaydeden Fatma Demet İnce, Amerika ve gelişmiş bazı ülkelerde yeni doğanlara 30'un üzerinde tarama yapılarak, olası hastalıkların ortaya çıkmadan tespit edildiğini aktardı.
- Kapsamlı testler hastalığı tedavi ediyor
Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesindeki laboratuvarda gerekli durumlarda amino asit, organik asit ve yağ asitlerine ilişkin çalışma yapacaklarını dile getiren Fatma Demet İnce, şöyle konuştu:
"Temel olarak metabolizma hastalıkları üzerinde çalışıyoruz. Herhangi bir yolakta enzim defekti olduğunda ürünün birikmesi birçok hastalığa neden oluyor. Parametre amino asit, yağ ve karbonhidratlardan oluşuyor. Bunlarla ilgili eksikliğine ve fazlalığa bakıyoruz. Metabolizma hastalıklarının etkileri çok büyük. Yeni doğan döneminde başlayan hastalıklar hemen kendilerini belli etmeyebilir, semptomlarla ortaya çıkar. Solumun sistemi ya da kardiyolojik hastalıklar olabilir. Çocuk uzmanı tanı koyarken sürecin hızlı ilerlemesi gerekiyor çünkü metabolizma hastalıklarının yarattığı son ürünlerin birikimi ile bazı sekeller oluşuyor. Bu da zeka geriliğinden kas güçsüzlüğüne kadar birçok rahatsızlığa neden oluyor. Hızlı olup tedaviye çabuk başlamak gerekiyor."
İnce, kalıtsal hastalıkların ise daha çok sosyo ekonomik düzeyi düşük gruplarda ve akraba evliliklerine bağlı olarak görüldüğünü dile getirdi.
- Artık dar gelirli de yararlanacak
Türkiye'deki metabolizma laboratuvarlarının sayısının az olduğuna, vatandaşların genelde özel laboratuvar ya da üniversitelerden hizmet aldığına dikkati çeken Fatma Demet İnce, özel laboratuvarlarda taramaların çok pahalı gerçekleştirildiğini, üniversitelerde ise uzun sürdüğünü anlattı.
İnce, Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde kurulan laboratuvarın Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği'ne bağlı 15 hastaneye doktor talebi doğrultusunda hizmet vereceğini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA