Batman'da 1 Yılda 217 Kadın Şiddet Gördü

Batman Barosu Kadın Hakları Komisyonu, Batman’da mahkemelere yapılan başvuruları değerlendirerek hazırladığı “Batman’da Kadına Yönelik Şiddetin Görüntüsü” başlıklı raporu açıkladı.

Rapora göre, bir yılda 217 kadın şiddet mağduru olarak mahkemelere başvuru yaptığı belirtildi.
Batman Barosu Kadın Hakları Komisyonu, CMK Uygulama Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısıyla kadına yönelik şiddetin gözlemler sonrası hazırlanan raporu açıkladı.

Toplantıya Batman Baro Başkanı Ahmet Sevim, Kadın Hakları Komisyonu üyeleri ve avukatlar katıldı.

Raporun verilerini açıklayan Batman Barosu Kadın Hakları Komisyon Koordinatörü Saadet Şahin, Türkiye’de hala, kadın cinayetleri, aile içi şiddet, ekonomik sömürü devam etmekte ve maalesef kadın, kimliği ve hakları ile siyasal tartışmalarda süje olarak görülmekte olduğunu belirtti.

Şahin, Batman Asliye Mahkemesi ve Batman Aile Mahkemesi'ne yapılan başvuruları değerlendirdiklerini ve hazırladıkları “Batman’da Kadına Yönelik Şiddetin Görüntüsü” başlıklı raporlarında, 2013 ve 2014 yılında 217 dosyanın olduğunu söyledi.

ŞİDDET YAŞ TANIMIYOR
Çocuk olarak tanımlanması gereken 18 yaş ve altı bireylerin de yer aldığı 217 şiddet mağduru kadının yüzde 70’e yakın bir bölümü 19-40 yaş aralığında bulunmakta olduğunu kaydeden Şahin, “Mahkemeye yansıyan dosyaların 8’inde medeni duruma ilişkin bilgi yer almamaktadır. İncelenen 217 dava dosyasında başvurucuların 49’unu bekar kadınlar, 160’ını evli kadınlar oluşturmaktadır" dedi.

ŞİDDET ÇOCUKLARI DA ETKİLİYOR
Şiddetin meydana geldiği evde çocukların da olduğu tespit edildiğini dile getiren Şahin, "Bu çocukların toplam sayısı 362’yi bulmaktadır. Bu sayılara bakarak, evde kadına yönelik şiddetten kadınların yanı sıra neredeyse onların üç katı kadar bir çocuk nüfusunun da etkilendiğini söylemek mümkündür. Dolayısıyla şiddet sadece hedef alınan kişiyi değil, evin içindeki diğer aile fertlerini de etkilemektedir" diye konuştu.

ACİL KORUMA GEREKMEKTEDİR
İncelenen dosyalarda kadınların başta fiziksel şiddet olmak üzere psikolojik, ekonomik ve cinsel her türlü şiddete maruz kaldığı görülmekte olduğunu aktaran Şahin, şiddetin failleri birinci sırada eşler, ikinci sırada çocuklar, üçüncü sırada ise kardeşler oluşturduğunu vurguladı. İncelenen 217 dosyada 100 kadının sığınma evine yönlendirildiği tespit edildiğini ifade eden Şahin, başvuruların yarıya yakın kısmının acil koruma gerektirecek şekilde yaşamsal risk altında olduğunu dile getirdi.

KORUYUCU TEDBİRLER OLDUKÇA YETERSİZ
Aile Mahkemesi'ne 11 mağdurun koruyucu tedbir için başvuru yaptığı, diğer başvurucuların ise koruyucu tedbirler için başvuruda bulunmadığını kaydeden Şahin, "Başvuruların neredeyse tamamına yakınında, yalnızca 'bir daha hakaret, tehdit etme' demekle yetinildiği görülmektedir. Kadının değil ailenin korunmasını temel alan zihniyetlerin bir sonucu olarak da değerlendirilebilecek bu tutum şiddetin devamının önemli nedenlerinden biri olarak değerlendirilmektedir" ifadelerini kullandı

Kaynak: İHA