Keşan Hayvan Barınağı’nda, 2014’te 260 Hayvan Kısırlaştırıldı

Edirne’nin Keşan ilçesinde bulunan Keşan Belediyesi Hayvan Barınağı’nda 2014 yılı içerisinde 260 sokak köpeği kısırlaştırılarak doğaya salındı.

Keşan Hayvan Barınağı’nda, 2014’te 260 Hayvan Kısırlaştırıldı

Keşan’daki sokak hayvanlarının kısırlaştırıldığı Keşan Belediyesi Hayvan Barınağı, yoğun bir yıl geçirdi. 2014 yılında gerçekleştirilen kısırlaştırma çalışmaları hakkında bilgi veren Barınak Sorumlusu Veteriner Hekim Hasan Nural, "2014 yılında 260 tane köpek kısırlaştırıldı. Bu kısırlaştırılmış köpeklerden yaklaşık 60 tanesi sahiplendirildi. Diğer hayvanları da aldığımız yerlere saldık. Hangi bölgeden aldıysak genelde oralara saldık. Şu an barınakta 13 tane ameliyat olacak, 7 tane ameliyat olmuş, 24 tane de yavru köpek var. Keşan Belediyesi Hayvan Barınağı olarak her sene bu kısırlaştırma ameliyatlarını yapıyoruz. Bu hizmetler önümüzdeki yıllarda da devam edecek" dedi.

"YENİ BARINAKTA HAYVANLAR DOĞAL ORTAMDA YAŞAYACAK"
Hasan Nural, daha iyi şartlarda bir barınak oluşturmaya çalıştıklarını ifade ederek, "Bununla ilgili yer tespit edildi. Yerin bize kiralanması ile ilgili yazışmalar devam ediyor. Prosedür uzun sürüyor. Yeri Keşan Orman İşletme Müdürlüğü’nden istedik. Onunla ilgili izinler alınacak. Yavaş yavaş projemizi oluşturuyoruz. Onunla ilgili çalışmalar hala devam ediyor. Orayı yaparsak çok güzel olacak. Hayvanların rahat edebileceği daha serbest dolaşabilecekleri bir ortam olacak. Şartları daha iyi olacak. Mevcut barınağa göre çok rahat edeceğiz ve orada şartlar daha iyi olacağı için belirli bir sayıda hayvan bakabileceğiz. Şu anda burada hayvan bakamıyoruz. Sadece çok tehlikeli ve saldırgan ırklar ile ameliyat sırası bekleyen hayvanlara bakabiliyoruz. Burada hayvan biriktirip bakma şansımız yok. Hayvanlar geliyor, ameliyat oluyor ve sonra tekrar salınıyor" ifadelerinin kaydetti


"KISIRLAŞTIRMADAN SAHİPLENDİRMİYORUZ"
Çalışmalara 2015 yılında da hız kesmeden devam edeceklerini dile getiren Nural, belediyenin 2006 yılından bu yana sokak hayvanlarını kısırlaştırma çalışmalarını yaptığını dile getirdi. Sokak hayvanlarıyla ilgili ellerinden geleni yaptıklarına dikkat çeken Nural, "8 yılda toplamda yaklaşık 4 bin civarında hayvanı ameliyat edip, salmışızdır. Belediye olarak biz yükümlülüklerimizi yerine getiriyoruz. Sokak hayvanlarıyla ilgili neler yapılması gerekiyorsa onları yapmaya çalışıyoruz. Elimizdeki yavru köpekleri de kısırlaştırılacak büyüklüğe geldikten sonra ameliyat ederek, daha sonra sahiplendiriyoruz. Kısırlaştırmanın yanında kuduz aşılarını, parazit mücadelelerini ve tedavilerini yapıyoruz. Bu aşamalardan sonra sahiplendiriyoruz. Hayvanlarını ücretsiz olarak veriyoruz. Sahiplenmek isteyenler buraya gelip hayvanı seçip alabilir. Tabi köpekleri onlara bakabilecek yetişkin insanlara veriyoruz. Bir hevesle alıp sonra vazgeçecek olanlara almamalarını söylüyoruz" dedi.

"HAYVANLARI SÜREKLİ KAPALI BİR ALANDA TUTMAMIZ VEYA İTLAF ETMEMİZ SÖZ KONUSU OLAMAZ"
Hasan Nural, gazetecilerin, kısırlaştırıldıktan sonra sokağa salınan köpeklerin gruplar halinde dolaşarak vatandaşları korkuttuğu yönündeki sorusunu yanıtlayarak, "Bu konuda bizim çok fazla yapabileceğimiz bir şey yok. Biz hayvanları kısırlaştırarak, salmak zorundayız. Kanunlar bunu emrediyor. Kanunun söylediği, ‘Sokak köpekleri bulunduğu ortamdan alınır, kısırlaştırılır ve 1 hafta, 10 gün içerisinde aynı ortama salınır.’ Hayvanları sürekli kapalı bir alanda tutmamız veya itlaf etmemiz söz konusu olamaz. Yeni barınak olmazsa bir miktar hayvana burada bakabileceğiz. Ama şu an yeterli yerimiz yok. Hayvanlara da eziyet etmenin bir alemi yok. Piyasada da aşırı saldırgan köpek yok. Aşırı saldırgan köpekleri zaten salmıyoruz. Ya da şehir dışında hayvan çiftliklerine isteyenler oluyor, buralara veriyoruz. Şehir içinde o görüntüye yapabileceğimiz çok fazla bir şey yok. O hayvanlarla yaşamayı öğrenmemiz lazım. Onlar da canlı. Onların da yaşam ortamı şehirler. Kediler ve köpekler de şehir hayvanları" diye konuştu.

Kaynak: İHA