İran'ın Dondurulmuş Mal Varlığı 100 Milyar Dolar

Tahran Ticaret Odası BaşŸkanı Yahya Al-i İshak, "BaşŸta LJin, Hindistan ve Japonya olmak üzere dışŸ ülkelerde yaklaşŸık 100 milyar dolar dondurulmuşŸ mal varlığŸımız var" dedi.

İranlı ǖğŸrenciler Haber Ajansı İSNA'ya konuşŸan Al-i İshak, yurt dışŸında 100 milyar dolar değŸerindeki dondurulmuşŸ mal varlığŸının kullanımında sorunlarla karşŸılaşŸtıklarını belirterek, İran'ın söz konusu devlet varlıklarını kullanılabilir hale getirebilmesi için zemin hazırlanması gerektiğŸini ifade etti.

İran-Türkiye arasındaki ticarette yerel para birimlerinin kullanılması önerisine de değŸinen Al-i İshak, "Dolar ve Avro yerine yerel para birimi kullanılması her ülkenin konumuna bağŸlıdır. İki ülke arasındaki ticarette, Türk Lirası ve İran Riyali kullanımı önerildi ancak bu konuda daha fazla inceleme yapılması gerekiyor" diye konuşŸtu.
Uluslararası yaptırımlar çerçevesinde İran'ın dışŸ ülkelerdeki mali varlıkları dondurulmuşŸ, ancak İran ile 5+1 ülkeleri arasında İsviçre'nin Cenevre kentinde 24 Kasım 2013'te yapılan müzakerelerde geçici anlaşŸmaya varılması sonucu İran'ın mal varlığŸı serbest bırakılmaya başŸlanmışŸtı.
 
Kaynak: AA