Bakan Elvan, 3. Havalimanı İnşaat Alanını Gezdi

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, 3. Havalimanı'nda kot değişikliğinin maliyetin düşmesi anlamına gelmediğini belirterek, "Varsayalım ki, konsorsiyumun ifade ettiği 10 milyar avroluk rakamın altında bir yatırım gerçekleşti, aradaki fark devletin lehine, devletin kasasına girecek. 1 kuruşluk bir kamu zararı veya devletin aleyhine bir durum söz konusu olmayacak" dedi.

Bakan Elvan, 3. Havalimanı inşaat alanında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Havalimanı yapımı kapsamında, şu ana kadar konsorsiyum tarafından 300 milyon avro tutarında iş makinesi satın alındığını, alımın daha da devam edeceğini söyleyen Elvan, şu an yapılan zemin etüt çalışmalarında bu araçlara ihtiyaç olduğunu kaydetti.

Elvan, etüt çalışmaları tamamlanıp, orman izni tamamen alındıktan sonra da havalimanı yatırım çalışmalarına süratle başlanacağını aktararak, bir kısmı 2017'de devreye alınması planlanan havalimanının zemin çalışmaları dolayısıyla planlanan süresinin uzamayacağına işaret etti. "Kesinlikle bir süre uzaması söz konusu değil" diyen Elvan, şu andaki tüm planlamalarının tamamıyla takvime uygun şekilde yürüdüğünün altını çizdi.
Elvan, "Herhangi bir sıkıntı söz konusu değil. Bataklık zeminler olduğu gibi, bataklık olmayan zeminler de var burada. Bir taraftan sağlam zeminlerdeki çalışmalar yürütülürken bir taraftan da bataklık kesimin drain edilme çalışmalarına başlanacak" bilgisini verdi. Havalimanının kotunun düşürülmesiyle ilgili eleştirilerin hatırlatılması üzerine ise Elvan, şunları kaydetti:
"Zaman zaman bu tür eleştirileri duyduğumda tebessümle karşılıyorum. Bu bir teknik konu. Kulaktan dolma bilgilerle bir takım ifadeler kullanmak, yazılar yazmak hiç bir gazeteciye yakışmaz. Bize her şeyi açık seçik sorun. Sözleşmemizde olmazsa olmazlarımız var ama sözleşmede kotun değişebileceğini ifade etmişiz. 'Siz kotu düşürdüğünüzde mania problemiyle karşı karşıya kalınır mı?' sorusu geliyor. Hiçbir şekilde 'mania' ile ilgili hiçbir problem olmayacak. Yapılan uygulama projesi de mania ile ilgili hiç bir sorunun olmayacağını gösteriyor. Kotun düşürülmesi, mania problemi olacağı anlamına gelmiyor. Evet kot düşürülecek. Avam proje, uygulama projesi değildir. Esas olan uygulama projesidir. Avam projede yüzeysel çalışma neticesinde bir kot ifade edilmiştir ama sözleşmede bu kotun değişebileceği yer almaktadır."
Elvan, kot değişikliği demenin, maliyetlerin düşmesi anlamına da gelmediğine dikkati çekerek, "Daha az yatırım yapılıp devletin zarara uğratılması gibi bir şey yok. Bana göre öngörülen rakamın üstünde bir maliyet söz konusu olacak yatırım için ama diyelim ki, varsayalım ki, konsorsiyumun ifade ettiği 10 milyar avroluk rakamın altında, 9 milyar avroluk bir yatırım gerçekleşti, yine sözleşmemizde yer alıyor ki, aradaki fark devletin lehine, devletin kasasına girecek. 1 kuruşluk bir kamu zararı veya devletin aleyhine bir durum söz konusu olmayacak" diye konuştu.


- "Jeoloji Mühendisleri Odası siyaseti bıraksın, kendi haklarını savunsun"

Elvan, konuşmasına şöyle devam etti:
"Bugün 3. Havalimanı'nı eleştirenler, yurtdışından Türkiye aleyhine, özellikle son 1 yılda kampanya yapan bazı gazeteler, bazı ülkeler, diğer taraftan da içeride, bizim Boğaz Köprüsü yapımına, Fatih Sultan Mehmet (FSM) Köprüsü yapımına, otoyol yapımına 'Hayır' diyenler... Şu an bu hayır diyenlerin hepsi Boğaziçi Köprüsü'nü de FSM'yi de kullanıyorlar. 'Geçmişte biz böyle şeyler ifade ettik ama yanlış söylemişiz' de diyorlar. Yarın burası bittiğinde bu arkadaşlar yine 'Biz eleştirdik ama Allah onlardan razı olsun, Türkiye'ye dünyanın en büyük havalimanını kazandırdılar' diyecekler."
Elvan, Jeoloji Mühendisleri Odası'nın, 3. Havalimanı'na ilişkin hazırladığı raporda yer alan eleştirilerin hatırlatılması üzerine ise "Onlar gelip burada bir sondaj yapmış mı? Komik olmayın, Jeoloji Mühendisleri Odası siyasetle uğraşmayı bıraksın, kendi mühendislerinin haklarını savunsun. Bu arkadaşlar dünyadaki hangi gelişmeyi biliyorlar, dünyada bu yöntemlerin uygulandığını biliyorlar mı? Somut verileri varsa ortaya koysunlar. Ben her yönüyle tartışmaya açığım, yapılan açıklamanın bilimsel olmasın lazım" değerlendirmesini yaptı.
Elvan, 3. Havalimanı üzerinden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yapılan eleştirilere yönelik, Erdoğan'ın Türkiye'yi 12 yılda geri kalmış ülke konumundan gelişmiş ülke konumuna getirdiğini ifade etti.

Erdoğan'ın, halkın oylarıyla Cumhurbaşkanı seçildiğini ve Türkiye'ye çağ atlatan bir siyasi önder olduğunu söyleyen Elvan, bu kapsamda Cumhurbaşkanı'na yapılan yıpratma girişimlerinin kendisine saygısızlığın ötesinde, millete saygısızlık yapmak anlamına geldiğini dile getirdi.
Elvan, havalimanının ismi konusunda netleşen bir şey olmadığını anlattı. Havalimanı için Türkiye'den Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu bulunduğunu hatırlatan Elvan, ama konsorsiyumun bu havalimanının yapılabilirliğini göstermek adına işi alır almaz uluslararası arenadan da ÇED Raporu alma çalışmalarına başladığını aktardı.
Elvan, ocak ayı sonu itibarıyla uluslararası düzeyde de bir ÇED çalışmasının tamamlanacağını, bununla ilgili çalışmalarda son aşamaya gelindiğini belirtti.

Kuzey rüzgarları konusunda gerekli bütün çalışmaların yapıldığını kaydeden Elvan, denetim ve yapılan işler açısından da takip denetim mekanizmalarının işlediğini, kot düşürülmesi ile uçakların iniş kalkışında bir sorun olmayacağını yineledi.

- "3. Havalimanı sonrasında da Atatürk Havalimanı'na ihtiyaç olacak"

Elvan, Türkiye'de havacılık sektörünün çok hızlı büyüdüğünü, yılsonu itibarıyla Atatürk Havalimanı'nda 60 milyon yolcuya ulaşılmasının beklendiğini, 3. Havalimanı'nın devreye alınması sonrasında da Atatürk Havalimanı'na ihtiyaç olacağını, aynı şekilde kullanılmaya devam edileceğini de söyledi.

Üçüncü Havalimanı bölgesinin yağmalanacağı eleştirilerine de yanıt veren Elvan, böyle bir şey olmayacağını vurguladı. Bu bölgenin 60 yıldır yağmalandığını, havalimanı ile bir anlamda bölgenin ıslah edileceğini anlatan Elvan, bu bölgenin yerleşime açılması gibi bir şeyin söz konusu olmadığını anlattı.
Elvan, Karayolları Genel Müdürü Cahit Turhan'ın izne ayrılması ve bazı daire başkanlarının değişmesiyle ilgili soruya ise şu şekilde yanıt verdi:
"Rutin olan işler bunlar. Bir kan değişimi gereği hissedildi ve bir motivasyona ihtiyaç duyuldu. Cahit Bey izne ayrıldı, görevden falan ayrılmış değil, çalışmalarımız devam ediyor. Ama 'bunu bir malzeme olarak kullanabilir miyiz' düşüncesi içinde olmak son derece yanlış. Dün bir internet sitesinde 'Ankara'da deprem' başlığı verildi.

4 daire başkanı değişiyor, 'Ankara'da deprem' yazılıyor. Bunlar yakışıksız şeyler.
Demiryollarında da bazı değişiklikler yapıldı, ihtiyaç hissedilirse yine yapılır. Bu her kurumda olan şeyler. Esas olan işlerin hızlı yürümesi ve bu işler yürürken de son derece adaletli davranmaktır. Bizim görevimiz, kamunun bir kuruşu dahi zayi olmadan elimizden gelen çabayı sarf etmektir. Yeri geldiğinde bu tür değişiklikler yapılacak, bunu ona buna bağlamak konusunu son derece yadırgıyorum."

- "Havalimanından şehrin diğer merkezlerine metro sistemleri oluşturacağız"

Elvan, inşaat alanında yaptığı açıklamaların ardından incelemelerde bulundu, 'Wick Drain' sistemini anlatarak, zemin çalışmalarının titizlikle sürdürüldüğünü vurguladı. Zeminin bir anlamda bataklık niteliğinde olduğunu, nem ve suyun ıslah edildiğini belirten Elvan, alanda her 80 santimetrede bir Drain yerleştirildiğini, zemine yönelik çalışmaların titizlikle devam ettirildiğini kaydetti.

Elvan, havalimanına ulaşımın nasıl sağlanacağı sorusunu ise şöyle yanıtladı:
"Metroyla ilgili projelendirme çalışmalarına başladık. Biliyorsunuz Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün 2 şeridi demiryolu için ayrıldı. Bunun çalışmasına Köseköy'den itibaren başladık, biraz daha geriden başladık. Köseköy'den üçüncü köprü, üçüncü köprünün üzerinden de havalimanına gelecek. Havalimanından da Odayeri'ne kadar uzanacak. Daha doğrusu Halkalı'dan Çerkezköy'e kadar uzanacak, o kısmı biz yapacağız, yine proje çalışmaları devam ediyor. Hızlı Tren'in Çerkezköy'den Kapıkule'ye kadar olan kesiminin ise yine 2015 yılında ihalesine çıkacağız. Hızlı Tren olarak AB fonundan yapacağız."
Elvan, bu şekilde Ankara'dan Edirne'ye kadar bir geçişin hızlı trenlerle sağlanabileceğini, sistemin 3. Köprü ve 3. Havalimanı'nı da kapsayacağını anlattı. Hızlı Tren devreye alındığında yeni havalimanından Taksim'e 25 dakikada ulaşılacağını dile getiren Elvan, "Biz bu bölgeden (havalimanı) şehrin diğer merkezlerine metro sistemleri oluşturacağız. Bununla ilgili çalışmalarımız da var. Tek bir merkeze değil, havalimanından değişik hatlarımız aşağı inecek, kent merkezlerine inecek. Dolayısıyla ulaşım açısından herhangi bir sıkıntı olmayacak" dedi.

Kaynak: AA