2013 Yılında Türkiye'de 1 Milyar 900 Milyon Kutu İlaç Tüketilmiş

İçel Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik, akılcı olmayan ilaç kullanımı sonucunda hem sağlık açısından olumsuz sonuçlar doğduğunu, hem de ciddi anlamda mali kayıplara neden olduğunu ifade ederek, "Türkiye'de 2013 yılında 1 milyar 900 milyon kutu ilaç tüketilmiş ve kişi başına ilaç tüketimi 25 kutuyu bulmuştur.

2013 Yılında Türkiye'de 1 Milyar 900 Milyon Kutu İlaç Tüketilmiş
Tüketimde ilk sırayı mide, bağırsak ve metabolizma ilaçları almıştır" dedi.


Sağlık Bakanlığı'nın akılcı ilaç kullanımı ile ilgili sorunların önüne geçmek ve tedavi giderlerini azaltabilmek amacıyla başlattığı eğitim programları, İçel'de de yapılmaya başlandı. Halk Sağlığı Müdürlüğü Toplantı Salonu'nda gerçekleşen eğitimde, Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik eğitim verdi. Eğitimde konuşan Kemik, tüm dünyada ve Türkiye'de akılcı olmayan ilaç kullanımları sonucu hem insan sağlığını tehdit eden olumsuz sonuçların doğduğunu, hem de ülkelerin ciddi anlamda mali kayıpları olduğunu söyledi.

Dünyada ilaç sayısı ve maliyetlerine bakıldığında yüzde 50'sinin uygunsuz şekilde kullanıldığının görüldüğünü belirten Kemik, "Akılcı ilaç kullanımı, kişilerin klinik bulgularına ve bireysel özelliklerine göre uygun ilaca, uygun süre ve dozda, en düşük maliyette ulaşabilmeleridir. Doktor tavsiyesi ve eczacı danışmanlığında alınan ilaç, insan sağlığı için ne kadar faydalıysa, bilinçsizce kullanılan ilaç da insan sağlığına o derecede zarar verebilmektedir. Türkiye'de 2013 yılında 1 milyar 900 milyon kutu ilaç tüketilmiş ve kişi başına ilaç tüketimi 25 kutuyu bulmuştur. Tüketimde ilk sırayı, mide, bağırsak ve metabolizma ilaçları almıştır. Ülkemizde 2013 yılında toplam reçetelerin yüzde 33,95 'i antibiyotik içermektedir. Toplam ilaç maliyetinin yüzde 15’lik kısmını antibiyotikler oluşturmuş ve her üç kişiden biri antibiyotik kullanmıştır" dedi.

"HER ANTİBİYOTİK HER HASTAYA İYİ GELMEZ"
Her antibiyotiğin her hastaya iyi gelmeyeceğine dikkat çeken Kemik, "Çünkü antibiyotiklerin etki alanı hastanın yaşı, cinsiyeti, kullandığı diğer ilaçlarla gireceği etkileşimlere göre farklılaşabilmektedir. Antibiyotikler, ateş düşürmez, ağrı dindirmez, virüslere bağlı enfeksiyonları tedavi edemez, grip ya da nezle gibi virüslere bağlı solunum yolu enfeksiyonlarında antibiyotiklerin tedavide yeri olmadığını unutulmamalıdır. Akılcı ilaç kullanımının sağlanabilmesi, hekim tarafından belirtilen doz, sıklık ve sürede ilacın kullanılması, hasta tarafından alerjik durumlar hakkında hekime bilgi verilmesi, ilacın olası yan etkileri, ilacın besin ve ilaç etkileşimlerinin bilinmesi, hamilelik ve emzirme döneminde, çocuklarda, yaşlılarda, böbrek ve karaciğer yetmezliği olan hastalarda, kronik hastalığı olanlarda, ilaç alerjisi öyküsü olanlarda ilaç kullanımı konusunda daha dikkatli olunmalı, ilaçlar çocukların göremeyeceği, ulaşamayacağı yerlerde, ışıktan ve nemden korunarak, ambalajında en uygun saklama koşullarında muhafaza edilmeli, ilaç dışı gıda takviyesi, bitkisel ürün gibi tedaviye yönelik diğer ürünlerin bilinçsiz kullanımından kaçınılarak hekime danışılmalı, hekime muayene olmadan kesilmiş veya açılmış ambalajlar eczaneden satın alınmamalı, son kullanma tarihi geçmiş olan ilaçlar kesinlikle kullanılmamalıdır" ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA