- Siyasi Yasağı Bitecek Milletvekilleri Hdp'ye Geçecek

Anayasa Mahkemesinin 2009'da Demokratik Toplum Partisini (DTP) kapatmasının ardından siyaset yasağı getirilen 37 kişinin arasında yer alan bağımsız milletvekilleri Leyla Zana, Aysel Tuğluk ve Kemal Aktaş, 31 Aralık'ta yasaklarının bitmesinin ardından HDP'ye katılacak.

Yüksek Mahkemenin 11 Aralık 2009'da DTP'yi kapatmasının ardından çok sayıda parti yöneticisine siyasi yasak getirilmişti. Mahkemenin kararıyla, "beyan ve eylemleriyle partinin kapatılmasına neden olan" DTP Genel Başkanı Mardin Milletvekili Ahmet Türk ile Genel Başkan Yardımcısı Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk'un milletvekillikleri, kararın 31 Aralık'ta Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından düşürülmüştü.
Kararla birlikte Türk ve Tuğluk'un yanı sıra Abdulkadir Fırat, Abdullah İsnaç, Ahmet Ay, Ahmet Ertak, Ali Bozan, Ayhan Ayaz, Aydın Budak, Ayhan Karabulut, Bedri Fırat, Cemal Kuhak, Deniz Yeşilyurt, Ferhan Türk, Fettah Dadaş, Hacı Üzen, Halit Kahraman, Hatice Adıbelli, Hilmi Aydoğdu, Hüseyin Bektaşoğlu, Hüseyin Kalkan, İbrahim Sunkur, İzzet Belge, Kemal Aktaş, Leyla Zana, Mehmet Salih Sağlam, Mehmet Veysi Dilekçi, Metin Tekçe, Murat Avcı, Murat Taş, Musa Farisoğulları, Mustafa Tunç, Nejdet Atalay, Nurettin Demirtaş, Orhan Miroğlu, Sedat Yurttaş, Selim Sadak'a da 5 yıllık siyaset yasağı getirilmişti.
37 ismin 5 yıllık siyaset yasağı, Anayasa Mahkemesinin gerekçeli kararının Resmi Gazete'de yayımlandığı tarihin olan 31 Aralık 2014'te sona eriyor. Leyla Zana, Aysel Tuğluk ve Kemal Aktaş, 31 Aralık'tan sonra, 2015'in ilk günlerinde HDP'ye katılacak. Zana, Aktaş ve Tuğluk'un partiye katılmasının ardından HDP'nin TBMM'deki sandalye sayısı 30'a yükselecek.
Öte yandan, DTP kapatıldığında genel başkan olan ve 5 yıl siyaset yasağı getirilen Mardin Belediye Başkanı Türk'ün ise DBP'ye katılması bekleniyor.
Konuya ilişkin değerlendirme yapan bağımsız Van Milletvekili Kemal Aktaş, "Devlet de biliyor, Anayasa Mahkemesi Başkanı da biliyor, fiiliyatta zaten HDP'nin faaliyetlerini yürütüyoruz. Yabancısı olduğumuz, ayrı bir yerde durduğumuz söz konusu değil. Bugüne kadar yürüttüğümüz faaliyetleri, resmiyette HDP'de yürüteceğiz" dedi.

Aysel Tuğluk da "Zaten hep HDP'deydik. Yasağın bitmesi ile resmiyette de HDP'ye katılacağız" değerlendirmesini yaptı.
Kaynak: AA