Kazakistan Devlet Başkanı Nazarbayev Ukrayna'da Açıklaması

Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev, ülkesinin Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü desteklediğini ve Kazakistan'ın, doğudaki sorunun barışçıl yolla çözülmesi sürecine katılmaya hazır olduğunu belirtti.

Temaslarda bulunmak üzere Kiev'e gelen Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ile görüştü.
Nazarbayev görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, ülkesinin Minsk görüşmelerini desteklediğini, Ukrayna'nın doğusunda barışın sağlanmasına ilişkin Minsk görüşmelerinin hızlandırılmasına ve sorunun barışçıl yolla çözülmesi sürecine katılmaya hazır olduğunu kaydetti.

Mevcut durumun hiç kimseye fayda sağlamayacağını anlatan Nazarbayev, "Tüm ülkelerle dostça ilişkilerimizi dikkate alarak, sizlerle birlikte bu konuda çalışabiliriz. Sivillerin ölümünü önlemeye ilişkin gereken tedbirlerin alınması için belirli çözüm ve eylemlerin koordinasyonunu sağlayacağımıza inanıyorum" dedi.

Çatışma sürecinin anlamsız olduğunu ve daha fazla süremeyeceğini ifade eden Nazarbayev, Ukrayna konusunda Rusya'ya uygulanan yaptırımları çıkmaz sokak olarak tanımladı ve "ekonomiyi geliştirmek yerine diğer sorunlarla uğraşıldığını ve artık bir çıkış yolunun şart olduğunu" vurguladı.
Nazarbayev, "Ben, hem Rusya'ya hem de Ukrayna'ya seslenerek, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü temin ederek uzlaşmaya davet ediyorum" diye konuştu.

Ukrayna ile Kazakistan arasındaki ilişiklerin daha da geliştirilmesi için çaba göstereceklerini belirten Nazarbayev, "Biz, iki ülke arasındaki dostça siyasi ve ekonomik ilişkileri yeniden tesis edeceğiz. Ukrayna, bizim için siyasi ve ekonomik açıdan yakın dost ve ortak ülke" ifadesine yer verdi.
Poroşenko da Kazakistan'ın, Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve egemenliğine ilişkin net tutumundan dolayı Nazarbayev'e teşekkür etti. İkili görüşmelerin çok verimli ve yapıcı geçtiğini bildiren Poroşenko, "Yıllık 4 milyar dolar olan iki ülke arasındaki dış ticaret hacminin yüzde 30 oranında azalmasına müsaade edemeyiz. En kısa zamanda hükümetler arası karma ekonomik komisyon toplantısının yapılması konusunda anlaştık" dedi.

Görüşmede, enerji, makine sanayi, uçak sanayi, uzaycılık ve askeri teknik alandaki ilişkilerin daha da derinleştirilmesi konusunda mutabakat sağlandı, Kazakistan'dan Ukrayna'ya kömür ithal edilmesi konusunda da uzlaşmaya varıldı.
Kaynak: AA