Anadolu'da 96 Bin Sakız Fidanı Yeşerecek

Orman ve Su İşŸleri BakanlığŸının uygulamaya koyduğŸu Sakız Eylem Planı çerçevesinde İzmir'de 96 bin sakız fidanı yetişŸtirilecek.

Orman Genel MüdürlüğŸü, Türkiye'yi sakız ağŸacı yetişŸtiriciliğŸinde güçlendirmek ve dünyada söz sahibi yapmak için 2014 yılında başŸlattığŸı ve 5 yıl sürecek Sakız Eylem Planı çerçevesinde çalışŸmalarını sürdürüyor.
Kaliteli sakız üretimi sadece erkek ağŸaçlardan yapılabildiğŸi için sakız yetişŸtiriciliğŸinde tohumdan üretim tercih edilmiyor. Bu amaçla çelikleme yöntemi ile İzmir Torbalı FidanlığŸı'nda 2015 yılında 30 bin, 2016-2017 yılları arasında 55 bin ve 2018-2019 yılları arasında da 11 bin olmak üzere toplam 96 bin sakız fidanının üretiminin, İzmir Orman Bölge MüdürlüğŸü tarafından gerçekleşŸtirilmesi hedefleniyor.
-200 bin dekar sahanın envanteri yapılacak
Eylem planının öngördüğŸü çalışŸmaların uygulanabileceğŸi alanlar ağŸırlıklı olarak İzmir'de bulunuyor. Bu kapsamda, sakız ağŸacının yetişŸtirilmesine uygun toprakların yer aldığŸı İzmir'de eylem planı kapsamında toplam 200 bin dekar sahanın envanteri yapılacak. Envanter çalışŸmalarının 2015 yılı başŸlarında tamamlanması planlanıyor.
Ayrıca, İzmir Orman Bölge MüdürlüğŸünde toplam 450 dekar aşŸılı fidan dikimi ile sakız ormanı kurulacak ve 150 dekarlık alanda bulunan yabani sakızlıkların da ıslahı yapılacak.
Eylem planı ile bugüne kadar 100 bin dekar alanın saha ve servet envanteri gerçekleşŸtirildi. DoğŸada bulunan 3 bin sakız ağŸacının aşŸılaması yapıldı ve 3 bin 500 sakız ağŸacının bulunduğŸu bir anaçlık bahçe oluşŸturuldu.
Ayrıca, bin ferdin bulunduğŸu Sakız AğŸacı Klon Parkı orman ağŸaçları da Tohum Enstitüsü MüdürlüğŸü tarafından tescillendi.
-"LJok kıymetli bir ticari ürün"
Konuya ilişŸkin değŸerlendirmede bulunan Orman ve Su İşŸleri Bakanı Veysel EroğŸlu, salgı sakızının çok kıymetli bir ticari ürün olduğŸunu ve asırlardan beri gıda, tıbbi-aromatik ve kozmetik amaçlı kullanıldığŸını hatırlattı.
EroğŸlu, "Bu tür, ülkemiz topraklarında yetişŸme alanı bulunmasına rağŸmen üretimi neredeyse yok olmaya yüz tuttu. Ham sakız ve sakız ürünleri ihtiyacının ithalat yoluyla karşŸılanması karşŸısında bakanlık olarak harekete geçtik. HazırladığŸımız eylem planıyla ekonomik değŸeri yüksek bu ürünün üretimini artırarak dışŸa bağŸımlılığŸı azaltmayı hedefliyoruz" ifadesini kullandı.
-"Sakız ihtiyacı iç kaynaklardan sağŸlanacak"
Eylem planının hayata geçirilmesi ile Türkiye'de tabii olarak yetişŸen sakız üretimine elverişŸli sakız ağŸaçları tespit edilerek, 5 bin sakız ağŸacının koruma altına alınacağŸını vurgulayan EroğŸlu, şŸu bilgileri verdi:
"Piyasanın ve teşŸkilatın ihtiyacının karşŸılanabilmesi maksadıyla havai daldırma metoduyla fidan üretimi yapılabilecek ve sakız bahçesi kurulacak. 425 kişŸiye sakız ağŸacı yetişŸtiriciliğŸi ve sakız işŸleme eğŸitimi verilecek. Böylece bu kıymetli ürün topraklarımızda yeniden yetişŸtirilerek, sakız ihtiyacımız iç kaynaklardan sağŸlanacak. Sakız ormanlarından sürdürülebilir faydalanma sağŸlamak için de Sakız ǜretici BirliğŸi kurulacak."
Veysel EroğŸlu, ayrıca, Orman Genel MüdürlüğŸünün, ǖzel AğŸaçlandırma YönetmeliğŸinde "Sakız ǖzel AğŸaçlandırması" ile ilgili düzenlemeler üzerinde çalışŸtığŸını da aktardı.
 
Kaynak: AA