Sp İl Başkanı Mahmut Arıkan'dan Engelliler Günü Açıklaması

Saadet Partisi Kayseri İl Başkanı Mahmut Arıkan 3 Aralık Engelliler Günü nedeniyle bir açıklama yaptı.

Sp İl Başkanı Mahmut Arıkan'dan Engelliler Günü Açıklaması

Arıkan, "Saadet Partisi olarak en önemli özelliklerimizden birisi, engelli vatandaşlarımıza yapılacak olan hizmetleri göstermelik ve yapıyor gözükmek için değil, insani ve manevî değerleri önde tutmamız, dolayısıyla özümseyerek yapmamızdır" dedi.

"Bu hususta, bütün Türkiye sathındaki yaygın organizasyonlarla, yine her sahayı içine alan plân ve programlarla, bu güne kadar ihmal edilmiş olan hizmetlerin süratle yerine getirilmesine özel bir önem verilecektir" ifadesinde bulunan arıkan, "Engellilerin, toplumun önemli ve saygıdeğer bir bölümünü teşkil ettikleri göz önünde bulundurularak, çalışacakları iş sahalarının hazırlanmasına, insanca yaşama şartlarına kavuşturulmalarına, her türlü tesis ve alt yapıda kendileri için gereken yatırımların yapılmasına özel bir itina gösterilecektir. Ayrıca, engellilerin ihtiyaç duydukları her türlü alet ve gerecin, külfetsiz bir şekilde karşılanması için kolaylık sağlanacak; bunları üreten ve ihraç eden tesislerin kurulması ve gelişmesi teşvik edilecektir" diye konuştu.

Arıkan, açıklamasını şu şekilde sürdürdü:
"Engelliliğe yol açan sebeplerin ortadan kaldırılması hususunda Sağlık Bakanlığının gerekli ve yeterli çalışmaları yapması, bunun Devlet Politikası olarak sürdürülmesine özel önem verilecektir.

Ağır engelliler için “Kerim devlet anlayışı” esas alınarak hizmetler yürütülecektir.

Engellilere verilen hizmetler ile ilgili yerel yönetimlere özel yetkiler ve imkanlar sağlanacaktır.

Başta ibadethaneler olmak üzere, binalara kolayca girmeleri, ibadetlerini yapmaları, hutbe ve vaazlardan yararlanabilmeleri için gereken her türlü tedbirin alınmasına ve koşulların sağlanmasına özel bir itina gösterilecek; engellilerle ilgili hizmetlerin, yurt çapında aksamadan yürütülmesi için, denetleme ve izleme çalışmalarına da önem verilecek ve gereken her türlü tedbir alınacaktır.

Engellilerin Doktora yapmaları dâhil, en yüksek seviyede eğitim görmeleri ve sonradan da çalışarak hizmet etmeleri için gereken tedbirlerin alınmasına özel bir itina gösterilecektir.

Bu bağlamda; milli görüş partileri olarak bugüne kadar parlamentoda olduğumuz sürelerde gerek muhamefet gerekse iktidar dönemlerimiz de, her alanda olduğu gibi garson devlet anlayışıyla genelde tüm insanlığa özelde de engelliler konusunda sayısız hizmetler ortaya koyduk.

Bunları, 1992 de parlamentoda grup kuran o gün ki Refah Partisi TBMM’sine araştırma önergesi vererek, engellileri araştırma komisyonu kurulmasının sağlanması ve Engelliler Bakanlığının kurulması hususunda ilk defa tarafımızca o günlerde gündeme getirilmesi, böylece söz konusu komisyonun çalışmalarıyla eğitim, istihdam, sağlık, fiziksel çevrenin düzenlenmesi, sosyal ve kültürel problemlerin çözümü hususundaki konuların meclisin gündemine taşınması sağlanmıştır.

1996 yılında 54. Hükümeti kurarak merhum Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ın başbakanlığında 1994 yılında yaşanan büyük ekonomik krize ve koalisyon hükümeti olmamıza rağmen 3 Aralık 1996’da TBMM’ni özel gündemle toplayarak kanun hükmünde kararname yetkisi almış ve 571-572-573 sayılı kanun hükmünde kararnameleri çıkarmak suretiyle şimdiki adı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü olan o zaman ki adıyla Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığının kurulması, istihdam oranının %2’den %3’e çıkarılması, Engelli araç ve gereçlerinin gelir durumuna bakılmaksızın sosyal dayanışma fonundan ihtiyaç sahiplerine verilmesi ve bunun gibi daha birçok alanda bugüne kadar olmayan haklar ve hizmetler verilmiştir.

Bütün bu yaptıklarımız ve bugüne kadar başkaları tarafında yapılanlar nihai çözüm olmadığına inanıyor bu nedenle Milli Görüş felsefesiyle Saadet Partisi olarak bundan sonar da Parlamentoda temsil hakkına sahip oldupumuz takdirde öncelikle engellilerin, bu toplumun engelli olamayanlar gibi her türlü hak ve eşitliklere sahip olduğunun bilincinindevlet politikası olarak benimseyip, toğlumunda bu anlayışla hareket etmesini sağlayacak atılım ve projeleri hayata geçirmeyi kendimize görev addediyoruz. Bu inançtan yola çıkarak tüm engelli gruplarının, engelliye sahip olan ailelerin ve toplumun engelliler hususunda nirlikte yaşam, davranış bilincine eğitilebilir veya öğretilebilirlik durumlarına göre eğitimlerinin bu eğitimlerdeki özel düzenleme ve ihtiyaçlarının tüm ayrıntılarıyla karşılanmasını sağlamak içim gerekli girişim ve çalışmalar yapılmalıdır.

Biz Saadet Partisi olarak bundan sonrada gerek muhalefette gerekse iktidar olduğumuz da yapacağımız hizmetler “Garson Devlet ve Kerim Devlet” anlayışıyla olacaktır.

Garson Devlet dedik çünkü devlet milletin hizmetkarıdır, herşey insan içindir. Milletin mutluluğu ve refahı için başta ekonomik problemler olmak üzere sosyal, kültürel, eğitim ve istihdam konusundaki problemler kalıcı çözümlere kavuşturulacak ayrıca zihinsel engelliler için özel çözümler getirilerek zihinsel engelli ailelerini “benden sonar çocuğum ne olacak” kaygısını giderecek çalışmaların yapılması hususunda devletin şefkat ve merhamet şemsiyesinin açılması ve Kerim Devlet dediğimiz anlayışın devlet politikası haline gelmesi sağlanacaktır. "
Kaynak: İHA